zondag 21 juli 2019
Top VvdM OZ Export via TFC TOP BLUEROOTS

Honderdjarige tuindersvrouw Annie Teelen geniet volop van het leven

Honderdjarige tuindersvrouw Annie Teelen geniet volop van het leven

De honderdjarige Annie Teelen-van den Beucken werd op 19 november 1918 geboren in Helden. De levensgenieter, die inmiddels in Grubbenvorst woont, vierde onlangs haar honderste verjaardag en geniet nog volop van het leven.

De familie verhuisde rond 1920 naar Heerlen, waar Annie opgroeide in een dynamisch mijnwerkersmilieu. Ze was een goede leerling op de lagere school en wilde graag studeren, maar dat zat er niet in. Haar moeder kon niet wennen in de stedelijke omgeving en het gezin verhuisde in 1930 naar Blerick (Wielder/Groot Boller). Vader werd tuinder om de kost te verdienen maar was daar eigenlijk niet zo geschikt voor. Voor Annie was het hard werken, zowel op het veld als wat betreft de zorg voor haar ouders. 

Tuinderszoon
In 1941 trouwde Annie met Harie Teelen, een tuinderszoon uit de Boekend. Het tweetal trok in bij Annie’s ouders. Zo kon de ambitieuze tuinder Harie zijn eigen bedrijf starten en uitbouwen. Al snel kwamen er kinderen. Gondje in 1942, Jan in 1944, Els in 1945 en Jacques in 1946. Dat was niet gemakkelijk in de oorlogsjaren. In het najaar van 1944 werd het gezin geëvacueerd naar Helden en ondergebracht bij familie. Toen ze in november terugkeerden, bleek wat de oorlog aan Annie’s huis en mooie spullen had aangericht. Harie zette zijn bedrijf voort in de Boekend. De oorlogsperikelen lieten ze snel achter zich en er werd voortvarend gebouwd aan het tuindersbedrijf. Annie werkte volop mee op het land en zorgde daarnaast voor het huishouden en de kinderen. Een zware opgave. Ook kwamen er nog twee kinderen, Mariet in 1951 en Harrie in 1960.

In 1965 werd Annie voor de eerste maal oma van kleindochter Rianne. Er volgden nog twaalf kleinkinderen: elf meisjes en een jongen. Allemaal hebben ze een intensieve en warme relatie met hun oma opgebouwd.

In 1965 werd een nieuw tuinbouwbedrijf gesticht in Grubbenvorst, dicht bij de veiling, op de plek waar later de Floriade kwam. Harie werd echter ziek en overleed op 10 juli 1968 na een kort ziekbed aan kanker. Het bedrijf werd wegens gebrek aan een opvolger verkocht.

Bloemenveiling
Annie verhuisde in 1973 naar de Maricollenweg in Grubbenvorst en ging op de bloemenveiling werken in de verdeling van de bloemen. Dat heeft ze meer dan tien jaar gedaan met veel inzet en toewijding. Nooit ziek, altijd in alle vroegte op de veiling. Naderhand werd de bloemenveiling Grubbenvorst onderdeel van FloraHolland waar zoon Jacques directeur was.

Brazilië
Nadat Harie was overleden, kwam er tijd om veel te ondernemen met de kleinkinderen. Maar Annie bezocht ook haar zus die eind jaren veertig naar Brazilië is geëmigreerd. Daar ontmoette ze haar nicht Gonnie, directrice van een armenziekenhuis vanuit een kloosterorde. Meer dan twintig jaar heeft Annie vervolgens kleding en geld ingezameld voor de arme kinderen in Brazilië. Zo zijn grote hoeveelheden kleding verscheept maar ook tienduizenden guldens naar Brazilië overgemaakt. Annie is zelf driemaal in Brazilië geweest, voor het laatst in 1999. Een enorme charitatieve inzet siert haar leven.

In 2009 kwam Providence in zicht. De eengezinswoning met tuin werd teveel een belasting voor haar, maar bij Providence verzorgde ze jarenlang de bloementuin op het dakterras, totdat ze twee jaar geleden een TIA kreeg met een val met bekkenbreuk als gevolg. Maar Annie vocht zich er bovenop.

Annie heeft altijd een positieve instelling. Ze dopte haar eigen boontjes en wilde niet afhankelijk zijn van anderen. Liever hielp zij haar medemens. Ze bezocht eenzame en zieke familieleden en kennissen en is als sociaal en invoelend mens zeer betrokken bij het wel en wee van familie, vrienden en omgeving. Nog steeds geniet ze van het leven; ze blijft op de hoogte van wat er gebeurt in de regio en de wereld, leest boeken en werkt aan haar eigen fitheid en uiterlijk. Voor haar honderdste verjaardag genoot ze van een high tea met de kleinkinderen.

bron: de Limburger


30-11-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS