dinsdag 4 augustus 2020
Zomervakantie Let Hope Bloom

Nederlander ruim 60 uur per maand online via smartphone

Nederlander ruim 60 uur per maand online via smartphone

Nederlanders zijn steeds vaker online via hun smartphone. Het aantal uur dat we per maand aan internet besteden op onze telefoon steeg van 40 uur in 2016 naar 61 uur. Dat blijkt uit het onderzoek Trends in internetgebruik 2018 dat in opdracht van SIDN is uitgevoerd. Het grootste deel van deze uren besteden we aan Facebook en Google, namelijk 26 uur.

Opvallend is ook dat bijna 80% van de Nederlanders wel eens bewust offline gaat. Oudere respondenten doen dit vaker dan jongeren. 3 op 10 respondenten tot 29 jaar is juist altijd online en verliest de smartphone geen moment uit het oog. Experts verwachten dat het bewust offline gaan een tegentrend blijft en dat de tijd die Nederlanders online zijn alleen maar toeneemt.

Een belangrijke bezigheid op de smartphone blijft online shoppen: gebruikers besteden per maand gemiddeld 3 uur in shoppingapps en -websites, een uur meer dan 2 jaar geleden. Opvallend hierbij is dat Nederlanders steeds vaker over de grens winkelen. Zo is AliExpress na Bol.com de meest gebruikte shopping-app en staat Wish op de 5e plek. Toch blijkt uit het onderzoek ook dat Nederlanders .nl als meest betrouwbaar internetdomein zien bij de keuze voor een internetshop. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat de smartphone invloed heeft op de manier hoe Nederlanders online zoeken. We zoeken bijvoorbeeld veel meer op locaties: Google Maps heeft op de smartphone meer bereik dan het vertrouwde Google Search. Gemiddeld duurt een websitebezoek via de smartphone tussen de 2 en 3 minuten per sessie. Het grote aantal verschillende websites dat we op de smartphone bezoeken draagt daardoor nauwelijks bij aan meer online schermtijd. De stijging in online schermtijd op smartphones is bijna geheel toe te schrijven aan het gebruik van apps.

Voice nog niet breed omarmd
Ondanks de hype rondom voice search wordt deze vorm van zoeken nog niet heel veel gebruikt. Slechts 3% van de respondenten geeft aan bij zoeken de voorkeur te geven aan voice. Kanttekening hierbij is dat de Nederlandstalige Google Assistant pas sinds juli beschikbaar is. De verwachting is dan ook dat de komende jaren voice in Nederland een grote vlucht neemt. In de Verenigde Staten en China is voice al langer gemeengoed.

bron: SIDN
 


30-11-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS