dinsdag 21 mei 2019
Top VvdM AmaVerde FlowerTrials 1 mei

De rijksten in de Agribusiness

De rijksten in de Agribusiness

De novembermaand wordt traditiegetrouw ingeluid met de nieuwe Quote-500. De rijken zijn ook dit jaar weer rijker geworden. Sinds de financiële crisis is het vermogen van de rijksten niet meer zo snel gestegen. Samen hebben de 500 rijkste Nederlanders een geschat vermogen van 163.357.000.000 euro (+11,6%). Retailers blijken ook dit jaar weer de grote geldverdieners. Met Karel van Eerd aan top met een geschat vermogen van 2,1 miljard euro staan alle supermarkteigenaren in de lijst. Ook zien we een heel rijtje mensen terug, die hun geld onder meer verdiend hebben met bloemen en planten, zaad, aardappelen, groenten of fruit:

Het vermogen van Marco en Jaco van Zijverden van Dutch Flower Group wordt geraamd op 255 miljoen euro en daarmee staan ze op de 139e plek van de Quote-500. Het geschat vermogen van Iwan en Marko van der Knaap van Anthura, gespecialiseerd in orchideeën en anthuriums stijgt met 80 miljoen naar 225 miljoen euro. Gerrit en Peter Barnhoorn van Afriflora zijn goed voor een geschat vermogen van 170 miljoen euro. Ook de gezusters Annie en Margriet Beekenkamp staan met een geschat vermogen van 165 miljoen euro hoog op de lijst en Peter en Paul Koppert van Koppert Biological Systems zijn terug in de lijst. Hun vermogen wordt geraamd op 82 miljoen.

In de groente en fruit staat Jan van den Heuvel op plaats 298 met een geschat vermogen van 135 miljoen euro. Jan wordt dit jaar op de voet gevolgd door Jack Aartsen op plaats 317 met een geschat vermogen van 125 miljoen euro. Jack van Aartsen Fruit is één van de snelste stijgers in de lijst. Hij blijft daarmee nog ver achter bij Piet en Frans Kramer van Vezet, die met hun maaltijd- en fruitsalades een geschat vermogen van 195 miljoen euro noteren. Nieuw in de Quote 500 zijn dit jaar de broers Cor en Dirk van der Kaaij van RedStar, dat na het samengaan met Looye Kwekers een machtige speler is in de tomatenmarkt.

De gevleugelde uitspraak dat een zak groentezaad meer waard is dan een pot goud, lijkt in de Quote wel op waarheid te berusten. De familie De Ruiter verkocht De Ruiter Seeds aan Monsanto en hield daar een geschat vermogen van 600 miljoen euro aan over. Ook de 'Beemsterboertjes' van Bejo Zaden bezitten volgens het blad een leuke som van 275 miljoen euro. Piet Mazereeuw van Enza Zaden boert met een geschat vermogen van 395 miljoen euro goed door. Net als de aandeelhouders Ben Tax en Anton van Doornmalen van Rijk Zwaan, waarvan het vermogen beide wordt geschat op 230 miljoen euro.

Kleine piepers door de droogte dit jaar. Hoe groot de gevolgen voor de bankrekening van Kees Meijer van Lamb Weston Meijer zijn, is volgens Quote nog niet te zeggen, maar op basis van vorig jaar wordt zijn vermogen dit jaar toch weer hoger ingeschat: 430 miljoen euro. Collega Piet de Bruijne van Farm Frites volgt op positie 271 met een geschat vermogen van 150 miljoen euro op gepaste afstand, maar maakt een enorme groeispurt door. Ook voor Gerard Kroef van aardappelverwerkingsbedrijf Peka Kroef was het een goed jaar. Zijn vermogen wordt dan ook 41,2% hoger ingeschat op een totaal vermogen van 120 miljoen euro.

 

 


05-11-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen Schoneveld FT


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS