maandag 24 juni 2019
FN TOP add Bakker.com via TFC

Freakebana, nieuw en ugly-cool

Freakebana, nieuw en ugly-cool

Freakebana wordt gezien als een nieuwe, ugly-coole stijl voor het arrangeren van bloemen. De stijl wordt uitgesproken als 'freak-eh-ba-na' en is een inventieve variant op de oude Japanse minimalistische bloemschikkunst die we kennen als Ikebana. Traditioneel benadrukt Ikebana de lijnen, negatieve ruimte, kracht en het karakter van een enkele bloem. Dit zijn de wortels van de excentrische composities in Freakebana. Maar het is volgens trendsetter, entrepeneur, influencer en bloemdesigner Tomas de Bruyne, ook gelijk de enige link tussen de twee bloemstijlen. In een interview met Vogue Magazine India zegt hij het wel eens te zijn met de algemene mening dat het een soort van 'rare neef' van Ikebana is. De benadering van het ontwerpproces is volgens De Bruyne wel totaal anders.

Freakebana begint met een specifieke manier van denken of kijken naar de moderne wereld door de ogen van de ontwerper. De kunst is een weerspiegeling van de persoonlijke houding, mening en ideeën van de kunstenaar. Volgens De Bruyne worden de componenten van deze kunstvorm, zoals lijn, kleur en planten, zorgvuldig gekozen om met een decoratief drama een boodschap over te brengen. Er wordt niet gedacht aan de symboliek van de gebruikte ontwerpelementen of spirituele betekenis achter het bloemstuk. De nadruk ligt vooral op lokale, seizoensgebonden bloemen en bladeren. 

De nieuwe stijl bevat nog meer excentrieke elementen die voor maximale verrassing of shock waarde zorgen. Er zijn geen grenzen. Alle voorwerpen van elke kwaliteit of herkomst kunnen aan de compositie worden toegevoegd. Denk daarbij aan eten, huishoudelijke artikelen van elke vorm en afmeting, vuilnis of zelfs onkruid. 'Ugly-cool' beschrijft de combinatie van deze verschillende en tegenovergestelde elementen.

"Als bloemkunstenaar is Freakebana niet mijn favoriete stijl. Het zet je echter wel echt aan het denken het is echt out-of-the-box denken. Ik steun deze cultus van zelfexpressie omdat het erop neerkomt dat individuen heel zorgvuldig kijken naar de de echte persoonlijkheid van een bloem.", aldus De Bruyne tegen Vogue. Door de ene bloem boven de andere te kiezen, toont de ontwerper zijn of haar persoonlijke affiniteit met een bepaalde soort. "Wat ik specifiek leuk vind aan deze beweging, als je dat zo mag noemen, is de focus op een of maximaal twee sterke focale bloemen. Dit laat echt een sterk respect en een goede band met die specifieke bloem zien. Ik geloof ook dat het huidige succes van Freakebana deels ligt in de directe en persoonlijke band met de natuur. Met zijn bewustzijn van en nadruk op het verval in een tijdperk waarin onze eigen ecologische en milieu-ruïne levendiger voelt dan ooit tevoren."

Terwijl de bloemenwereld pas kort geleden kennis heeft gemaakt met deze nieuwe stijl, is deze rage eigenlijk niet zo nieuw als het lijkt. In 2002 ben ik zelf al begonnen met 'experimenteren' op dit gebied. Door steeds meer ideëen te halen uit de Morimono-gedachte binnen Ikebana, die fruit en planten opneemt in de ontwerpen, is mijn werk door de jaren heen, ontworpen rond de emotionele uitdrukkingen voor fijnproevers, reizigers en verzamelaars.

 

#tomasdebruyne 


26-10-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS