vrijdag 24 mei 2019
Top VvdM AmaVerde Dummen Orange Top Flower Trials

Rozen kweken is pure business #blog

Rozen kweken is pure business #blog

Zelalem Messele (47) runt sinds 2007 een rozenkwekerij in Debre Zeyt (Ethiopië) van 16 ha. Na een tijd in Engeland gewerkt te hebben als bankier, kwam hij in 2007 naar Ethiopië, het land van zijn familie om een bloemenkwekerij op te starten. De keuze viel op rozen omdat hier de meeste productie in plaatsvindt. Nog steeds is Zelalem blij met dit gewas. “Er is goed zaken in te doen. En het is prachtig werk”, lacht hij.

Voor Zelalem Messele is rozen kweken echt business. Hij stuurt een kwekerij aan met 420 Ethiopiërs en zorgt zo voor veel werkgelegenheid. Echt groene vingers heeft hij niet. "Mijn drive ligt meer bij het managen van werknemers en organiseren van zaken." Het rozenbedrijf startte hij op na een opleiding in tuinbouw. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar 16 ha. In de herfst wil hij een tweede bedrijf starten in het noorden van Ethiopië zodat hij in totaal 55 ha rozen heeft. "Het land is al gekocht en de plannen zijn er. Nu wachten we de goedkeuring af. Mijn ambitie is om ons bedrijf steeds meer uit te breiden."

De Ethiopische kweker heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. "Goed voor je personeel zorgen is echt belangrijk. Zowel voor mannen als vrouwen, iedereen verdient een goede behandeling en hetzelfde loon. Daarnaast willen we goed met de rozen en het water omgaan. Dit vraagt de markt van ons, we zijn het verplicht. Je overleeft niet zonder duurzame bedrijfsvoering."

Ethiopië beleeft een bloemenrevolutie. Het aantal kwekerijen is de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2003 waren er drie bloemenbedrijven. Inmiddels zijn dat er rond de 100, maar niet alle bedrijven zijn exportwaardig zijn. In Ziway zitten zeer grote en toonaangevende Nederlandse bedrijven, in Debre Zeyt zit een hub met kleinere, maar succesvolle Ethiopische bedrijven (waaronder Zelalem).

De economische groei in Ethiopië schommelt de laatste jaren rond de 8% per jaar. De tuinbouwsector levert een belangrijke bijdrage aan deze groei. De groei krijgt wel een tik van de politieke onlusten. In 2016 was de groei een stuk lager dan in 2015. De overheid investeert in de infrastructuur om zo de export te bevorderen. Er zijn vliegvelden en spoorwegverbindingen aangelegd. Ook de elektriciteitsvoorziening is sterk verbeterd. In juni 2017 is een nieuwe terminal op de luchthaven geopend voor het stroomlijnen van het transport van Ethiopië naar de bloemenveiling Royal FloraHolland Aalsmeer.

Zelalem Messele is 47 jaar en woont in Addis Abbeba. Hij heeft zijn bedrijf in Debre Zeyt, 50 km van Addis Abbeba. Zelalem heeft een vrouw en 2 kinderen van 9 en 5 jaar. "Zij hoeven het bedrijf niet per se over te nemen. Ze moeten vooral hun eigen hart volgen"
Zijn motto is: "Elke dag is een dag vol mogelijkheden"

bron: Royal FloraHolland

 


22-10-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen Schoneveld FT


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS