maandag 16 september 2019
FN TOP logo FN TOP add

Forse besparing op CO2 mogelijk bij teelt kalanchoe

Forse besparing op CO2 mogelijk bij teelt kalanchoe

Kalanchoë heeft een aantal eigenaardige fysiologische eigenschappen. Het is een korte-dag plant, maar ook het fotosynthese-systeem is bijzonder. Gedurende de teelt switched een kalanchoë van C3- naar CAM-fotosynthese. Tot voor kort was nog onbekend wanneer dat moment plaatsvindt, of een tuinder er invloed op heeft, of het verschilt per genotype en welk type fotosynthese het meest productief is. Dit is onderzocht in de klimaatkamers van Plant Lighting.

Uit het onderzoek blijkt de overgang van C3- naar klassieke CAM-fotosynthese verloopt heel geleidelijk verloopt. De resultaten geven aanleiding tot beperkte besparing aan belichting aan de randen van de dag door de belichting in delen op en af te schakelen. Wel is er forse besparing op CO2 mogelijk door per fase te compartimenteren en dosering aan te passen aan het moment van behoefte vanuit het gewas. Voor de CAM-fotosynthese geldt dat CO2-doseren zinloos is als de huidmondjes dicht zijn. In deze proef waren tijdens de CAM-fase later in de teelt de huidmondjes gesloten tussen ongeveer 10.00 en 14.30 uur. Dit zijn juist de uren dat de zon het hoogst staat, de ramen open staan en CO2-dosering het minst effectief is. Hier kan dus CO2 bespaard worden.

Bovenstaande geldt echter alleen voor de CAM-fase en niet voor de C3-fase. Vanuit het oogpunt van CO2-besparing is het dus nuttig om de kalanchoëteelt ook tijdens de korte dag te compartimenteren - de lange dag wordt al in een aparte ruimte uitgevoerd.  

Het onderzoek wordt betaald door de gewascoöperatie Kalanchoë en Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en LTO Glaskracht Nederland. Het eindrapport van het onderzoek is hier beschikbaar.

 


16-10-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen Move2Catch


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS