maandag 20 mei 2019
FlowerTrials 1 mei Top VvdM AmaVerde

De 5 vragen aan...Mike van Schie

De 5 vragen aan...Mike van Schie

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Mike van Schie, ik ben 27 jaar en woonachtig in de Maasdijk. Ik kom uit een echte kwekersfamilie, waar mijn ouders het voor elkaar kregen 4 zoons op de wereld te zetten. Wellicht zegt de naam van mijn vader, “Sjaak van Schie” u iets. Vanaf kleins af aan werd hard werken er bij ons wel ingestampt. Maar goed ook, want tot de dag van vandaag heb ik daar nog profijt van.
Internationale ervaringen is iets wat ik geweldig vind. Tijdens mijn studie was ik daarom veel in het buitenland te vinden. Zo heb ik veel mooie ervaringen opgedaan tijdens de tien maanden in Brazilië, het half jaar in Engeland en mijn extra opleiding in Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Mike van Schie
Maar ook werd er dus keihard gewerkt, want naast mijn fulltimestudie werkte ik gemiddeld 40 uur per week bij mijn vader tussen de hortensia’s en heb ik het voor elkaar gekregen ook een eigen evenementen bureau op te zetten met 3 compagnons. Mooie tijden! Hierna begon ik mijn carrière bij BVB-Substrates. Geweldige jaren gehad bij dit mooie bedrijf, waar advies bij kwekers op gebied van substraat en teelt dagelijkse kost was. Super om dagelijks veel verschillende kwekers te mogen bezoeken en adviseren. Maar toch miste ik de dynamische en internationale handel.

Vanuit BVB-Substrates ben ik doorgestoomd naar Salesmanagement binnen Royal FloraHolland. Kent u deze afdeling niet? Wellicht zegt Persoonlijke verkoop u meer, zoals de afdeling voorheen werd genoemd. Ik zie u denken: “Waarom is de naam veranderd?” De naam Persoonlijk verkoop vatte eigenlijk niet meer samen van wat we allemaal deden voor de kwekers die ons inhuren. Zo doet Salesmanagement niet alleen de verkoop voor kwekers, maar zijn we ook een sparringpartner in strategische keuzes op gebied van commercie, boren we nieuwe markten aan, zijn wij relatiemanagers voor bestaande klanten, verrichten we acquisitie op nieuwe klanten en is iedereen binnen het team een specialist op een bepaald gebied. Denk hierbij aan digitalisering, afzetlanden als Polen, Rusland, Duitsland, marketing en noem zo maar op. Zo kunnen we als team ook extra waarde toevoegen aan elkaar en onze kwekers. 

De bedrijven waar ik met plezier mee mag samenwerken zijn Rosa Danica, Floralis, maar ook Royal FloraHolland zelf. Zo boor ik voor de pot rozen en campanula kweker Rosa Danica nieuwe markten aan, echte strategische verkoop om afzet te creëren op markten waar ze graag op willen groeien. Ben ik voor de snij Lisianthus kweker Floralis meer een relatiemanager, die zijn bestaande klanten moet behartigen, maar ook naar nieuwe klanten opzoek gaat. Daarbij mag ik ook nog samenwerken met het International Development team binnen de veiling. Hierbij de uitdagende opdracht om de bestaande stromen buiten de veiling die lopen van Latijn Amerika naar Europa. Te onderzoeken hoe we als Royal FloraHolland hier waarde voor kunnen toevoegen en dan deze ombuigen, zodat ze via de marktplaats van Royal FloraHolland te laten gaan. Zo krijgen wij en onze kwekers meer grip en zicht op de markt en hebben onze kopers ook nog eens de mogelijkheid makkelijk toegang te krijgen tot de prachtige producten die uit Latijns Amerika komen. 

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Binnen deze functie mag ik eigenlijk alles combineren wat mij energie geeft. Snelle internationale handel in samenwerking met kwekers! Begin dit jaar heb ik zelfs de moeilijke keuze gemaakt om mijn evenementen bedrijf over te dragen. Dit was inmiddels ook uitgegroeid tot een hele organisatie waar we 6 grote evenementen per jaar deden, waarvan de grootste het festival Heaven Outdoor in Vlaardingen. Mijn hart ligt toch bij de tuinbouw en ik kon het door alle reizen en druktes met mijn huidige baan het niet meer combineren. Daarnaast speelt ook mee dat de tuinbouw nu erg aan het veranderen is, door onder andere de digitalisering. Hierdoor zie ik elke dag weer nieuwe kansen voorbijschieten waar ik erg enthousiast van wordt. Zo is het een feit dat de keten steeds korter wordt, waardoor consument en kwekers dichter bij elkaar komen. Dat betekent dat bedrijven op andere manieren waarde moeten gaan toevoegen aan hun klanten. Mooi om te zien hoe sommige exporteurs of kwekers daar heel goed op inspelen.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Op dit moment eigenlijk de hackers vanuit Rusland. Aangezien Rusland het nu erg goed doet als exportland en hier nog steeds veel kansen te behalen zijn, hoop ik niet dat dit consequenties heeft en het ons straks weer heel moeilijk gemaakt wordt om hier naartoe te exporteren.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Door digitale toepassingen wordt de wereld kleiner en zullen processen die we nu kennen gaan wijzigen. Ik verwacht dat dit nieuwe kansen met zich meebrengt, die naar mijn verwachting voor het oprapen zullen liggen.

Wat ga je dit weekend doen?

Aangezien mijn nog jonge leeftijd gaat er uiteraard gefeest worden. Vrijdag gaan we met een groep vrienden tot de late uurtjes in Delft stappen. Zaterdagmiddag staat er dan eerst een georganiseerde BBQ van mijn broertje met een hoop vriend op de planning en kan een feest in Rotterdam wellicht de afsluiter van de avond worden. Heb er nu al zin in!
 

Bron: www.floranews.com
12-10-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdW Florensis Vonq

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS