zaterdag 25 september 2021
2105 Palletcentrale 2109Evanthiavacature2

Royal Lemkes en duurzame bewustwording

Royal Lemkes en duurzame bewustwording

Natuurlijke materialen, eigen energieopslag, elektrische fietsen. Het groene hart van Royal Lemkes is duidelijk zichtbaar bij binnenkomst. Zelfs de koffiebekertjes worden gerecycled naar wc-papier. Als FSI versneller werkt Royal Lemkes heel hard om de keten te verduurzamen. Royal FloraHolland sprak hierover met Elise Wieringa, Manager Quality Assurance & Sustainability.

"Altijd ben ik op zoek naar haakjes om mensen aan elkaar te verbinden, zo helpen we elkaar. Gebruik je kennis en deel dit om samen meer te bereiken." Het enthousiasme van Elise is aanstekelijk. Hoe duurzaam is de keten? En met welke (kleine) stappen kunnen we bijdragen aan verduurzaming?" 

FSI en de 'versnellers'
Retailers, waaronder de grote internationale supermarkten, tuincentra, bouwmarkten en e-commerce bedrijven stellen steeds meer eisen aan kwekers op het gebied van duurzaamheid. Floriculture Sustainability Initiative (FSI) is het leidende initiatief voor verduurzamen in de internationale sierteeltketen met een concrete doelstelling: in 2020 is 90% van de door de leden geproduceerde of verhandelde bloemen en planten duurzaam. Royal Lemkes is één van de versnellers van FSI. Elise vertelt: "Als versneller zet je dit vliegwiel in gang, opdraaien en aanzwengelen om zo snel mogelijk steeds meer kwekers over te laten gaan tot certificering. Voor de nabije toekomst is een certificaat echt een 'license to sell'."

Duurzaamheid in de keten: focus op bewustwording
Elise: "Om de doelstelling van FSI 2020 te bereiken is niet één oplossing beschikbaar. Het is en blijft maatwerk". Verandering is niet altijd direct zo makkelijk, wat je aan de ene kant van de keten verandert kan aan de andere kant juist in het nadeel van de doelstelling werken. Het is goed dat we ons daar bewust van zijn. We focussen ons nu ook op die bewustwording. Zo organiseren we voor meerdere partijen in de keten regelmatig workshops waarbij we ze vragen waar zij mogelijkheden zien. Daar komen de mooiste ideeën tot stand. We streven naar een voorbeeldfunctie in de groene sector en werken samen met onze ketenpartners aan steeds verdere verduurzaming: van zaadje tot begoniaatje bij de consument."

Planten en duurzaamheid, een logische combinatie?
Elise: "Planten en duurzaamheid lijkt een logische combinatie. Toch is dat niet automatisch zo. Productie en vervoer verbruiken veel grondstoffen en dragen bij aan CO2-uitstoot. Bovendien zijn de middelen die bij de productie worden gebruikt niet altijd even goed voor mens en milieu en dat moeten we verminderen. De consument wil geen beestjes in de plant. Maar soms zijn de beestjes het alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen die we dus liever niet meer gebruiken. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk om juist de consument ook mee te nemen in het bewustwordingsproces. Als zij eerlijke en goede producten willen, dan zal dit een motiverende werking hebben op het verduurzamen van de gehele keten."

Let's plantify the future
"Royal Lemkes heeft een groen hart en gelooft in duurzame groei! Er zijn zoveel mooie initiatieven die je kunt koppelen aan duurzaamheid waar iedereen iets aan heeft. Denk daarbij ook aan de duurzame groei van personeel. Investeer in mensen, laat ze groeien, zorg dat ze blijven nadenken en vragen stellen. Alleen dan komen we tot de beste ideeën die ons allemaal helpen om van duurzaamheid het nieuwe normaal te maken. Want duurzaamheid is ook continuïteit, we kunnen niet door blijven gaan zoals we nu doen. Er moet iets veranderen."

bron: Royal FloraHolland

 


10-10-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS