dinsdag 23 juli 2019
TOP BLUEROOTS Top VvdM OZ Export via TFC

Bommetjes onder het systeem #blog

Bommetjes onder het systeem #blog

Dit keer eens geen tips of tricks maar een artikel op het internet wat mijn aandacht trok. Ik wil niet doemdenken maar het eerste wat in mij opkwam, was “is een echte bom onder het aloude systeem?” Bij Bakker postorderbedrijf gaan we werken aan nieuwe businessmodellen. Businessmodellen die het handelen via veiling, exporteur of retailer overbodig maakt. Gaat het inmiddels oude systeem wat we gebruiken dan de eerste echte scheurtjes vertonen? Zullen er andere partijen komen dan Bakker die een ander businessmodel gaan introduceren en daar zeer succesvol mee zullen worden? Een bommetje is zo gelegd.

E-commerce
Het is pas een voorartikel voor het Vakblad voor de Bloemisterij, het artikel is hier te vinden. Ik kan bijna niet wachten op het volledige artikel. Ik ben benieuwd wat voor commentaren en/of reactie er op zullen komen.
Deze eerste zin uit het artikel slaat direct al redelijk in: “Sierteeltproducten hoef je niet meer te verkopen via een exporteur, retailer of veiling. Door e-commerce gaan tussenschakels verdwijnen, stelt topman Erwin van Cooth van het nieuwe Bakker die nu volledig inzet op onlineverkoop.”

Is het nieuw? Zeer zeker niet. Er zijn natuurlijk al partijen die rechtstreeks via de online wereld verkopen. Daarmee slaan ze ook de veiling, de exporteur en de retailer over. Alleen de zin … “starten momenteel diverse businessmodellen op”, …. trekt wel even de extra aandacht. Dus ze denken niet aan een model maar willen er direct meer aanbieden.
Daar tegenover staat dat de naam Bakker natuurlijk geen onbekende speler is in de e-commerce business. Dus ergens op bouwen kunnen ze al.

De nieuwe man bij Bakker heeft wel een hele duidelijk ervaring met e-commerce. Want laten we eerlijk zijn bij Wehkamp hebben ze ook voldoende ervaring opgebouwd om van een postorderbedrijf een echt e-commerce bedrijf te maken. Dan willen ze tevens nog gebruik gaan maken van de Amazon marktplaats. Geen kleine speler en zeer ervaren in e-commerce op vele vlakken. Amazon heeft data en dat is toch het goud van de toekomst.

Een bommetje of alleen een klein scheurtje
Ik ben toch wel benieuwd wat jullie ervan vinden. Is het een bommetje onder een systeem wat al jaren bestaat of is het eigenlijk een te verwaarlozen kleine speler in de markt? Zal een aantal kwekers van bloemen/planten en andere artikelen gaan zeggen, daar zien wij wel een toekomst in? Laten we eerlijk zijn de keten zoals die nu is is een hele lange en mede door het systeem ook zeer prijsgevoelig. Zullen we daar minder last van hebben bij een e-commerce systeem. Zijn die systemen toekomstbestendig? Ik denk dat als er voldoende data is ze er dankbaar gebruik van kunnen maken en zo het aanbod goed afstemmen op de vraag vanuit de markt. Een directe vraag vanuit een consument is wat anders dan een vraag van een retailer.
Of zullen de aantallen zo klein blijven dat er alleen hele kleine haarscheurtjes in het systeem zullen ontstaan? Ik hoor graag eens jullie mening daarover.

Ik ben en blijf benieuwd naar het artikel. Aan welke businessmodellen zitten ze te denken? Stof tot nadenken en discussie zal het wel opleveren.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 

Bron: www.bossocialbusiness.nl
11-10-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos

@Redactie, stuur deze columnist aub eens op schrijfles.

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS