dinsdag 25 juni 2019
Bakker.com via TFC FN TOP add

Is het Green florist-keurmerk voor groene bloemen wel zo nieuw?

Is het Green florist-keurmerk voor groene bloemen wel zo nieuw?

Bloemen hebben een groen imago maar vaak een grijze voetafdruk. Het Green florist-keurmerk moet daar verandering in brengen. Is dat alleen wel zo nieuw? Zo begint het gisteren verschenen artikel in Trouw over het nieuwe keurmerk Green-florist van Topbloemen.nl. Edwin van Arkel, oprichter van Topbloemen.nl, noemt zijn keurmerk de opvolger van het ‘eerlijke’ bloemen- en plantenkeurmerk Fair Flowers Fair Plants (FFP). Experts vinden het Green florist-keurmerk helemaal niet zo nieuw en wijzen op de Barometer Duurzame Bloemist van Stichting Milieukeur. 

Het nieuwe Green florist-keurmerk wordt toegekend aan bloemisten die bij Topbloemen.nl zijn aangesloten. Als je bloemen bestelt via de site gaat de bestelling naar een van de 350 bloemisten in het dichtstbijzijnde postcodegebied. Die bloemist bindt het boeket in en stuurt het op. Hoewel je op de site wel al boeketten met het Green florist-label kunt bestellen, zijn nog lang niet alle bloemisten van Topbloemen.nl gecertificeerd.

Verplichte eisen van het keurmerk zijn onder andere het gebruik van groene energie en het opstellen van een milieuplan waarin energiebesparende maatregelen zijn opgenomen. Bloemisten mogen geen bloemen verkopen die met verf of wax zijn behandeld, noch chloorhoudende schoonmaakmiddelen gebruiken. De belangrijkste eis is echter dat de bloembinder duurzaam gekweekte bloemen en bladeren in zijn boeketten stopt. Minstens 30 procent van het aanbod in de winkel moet MPS-A of A+ zijn. Het MPS-keurmerk is een internationaal erkende standaard voor duurzame teelt, waarbij MPS-A+ op dit moment het hoogst haalbare is. In de boeketten met het Green florist-label moet maar liefst 80 procent van de stelen uit duurzame teelt afkomstig zijn.

Van het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist zijn drie varianten: brons, zilver en goud. Brons betekent dat een bloemist 15 procent van de bloemen en bladeren duurzaam inkoopt, zilver dat 30 procent duurzame inkoop is en bij goud is dat 50 procent.

Met de minimumeis van 30 procent duurzame inkoop lijkt het Green florist-keurmerk dus relatief streng. Daar staat tegenover dat de Barometer Duurzame Bloemist meerdere keurmerken omvat. Niet alleen het MPS-A-keurmerk telt mee, maar ook het Biologisch/EKO keurmerk, het Max Havelaar/Fair Trade keurmerk en een aantal aanverwante labels.

Op het gebied van energie en schoonmaakmiddelen gelden bij beide keurmerken vergelijkbare eisen voor de bloemist. Voor de Barometer moeten bloemisten hun afval scheiden en duurzaam verpakkingsmateriaal inkopen. Plastic folie moet van polypropyleen zijn, dat goed te recyclen is, en papier mag niet zijn gebleekt.

Jakoline van Straalen, communicatiespecialist bij LTO Glaskracht, noemt het Green florist-keurmerk een begin van een duurzaam initiatief. “Naar onze mening gaat de Barometer Duurzame Bloemist veel verder, niet alleen met de criteria voor productie van bloemen en bladeren, maar ook met de eisen die aan de bloemist worden gesteld.”

Kirsten Palland van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vindt ook dat het Green florist-keurmerk weinig toevoegt aan de Barometer Duurzame Bloemist. “De eisen van het Green florist-keurmerk zijn niet zo transparant. Ze zeggen dat ze een uitgebreide opvolging zijn van het Fair Flower Fair Plants-keurmerk, maar ik zie geen eisen voor eerlijke handel of fatsoenlijke arbeidsomstandigheden in importlanden van snijbloemen.”

Van Arkel vindt het opmerkelijk dat er uitspraken over de strengheid van zijn keurmerk worden gedaan terwijl de criteria niet openbaar zijn. “Wij hebben bewust de lat hoger gelegd dan de Barometer Duurzame Bloemist, omdat het weinig zin heeft iets te doen dat er al is. De toegevoegde waarde van het Green florist-keurmerk is dat het ook samengestelde boeketten certificeert.”

Lees hier het gehele artikel in Trouw.nl


10-10-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS