maandag 20 mei 2019
Top VvdM AmaVerde Dummen Orange Top Flower Trials

De 5 vragen aan... Rémi van Adrichem

De 5 vragen aan... Rémi van Adrichem

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Rémi van Adrichem, 45 jaar getrouwd met Femke. Samen hebben we 2 kinderen, zoon Milan van 17 en dochter Anique van 14. Ikzelf kom uit een echte kwekersfamilie waar ik als klein jongetje bijna altijd in de kassen te vinden was. Naar mate ik ouder werd, vond ik het handelen, verkopen van de planten echter veel spannender dan het kweken zelf. Na afronding van de handelsopleiding van de tuinbouwschool ben ik op mijn 18e aan de slag gegaan bij het van origine Deense handelsbedrijf Bøg Madsen. Ik heb in die periode heel veel geleerd, veel internationaal gereisd en in de loop der jaren bekleedde ik diverse management- en directiefuncties. In 2000 werd ik algemeen directeur van de Nederlandse vestiging en uiteindelijk werd ik in 2005 concerndirecteur. Dit ligt inmiddels weer velen jaren achter mij want per 1 januari 2011 ben ik van start gegaan met het eigen bedrijf RM Plants. Toch weer helemaal back to the “kwekerij” roots, maar wel met een geweldige rugzak aan internationale ervaring.
RM Plants is een kwekerij gespecialiseerd in de import, op- en afkweek van tropische en mediterrane planten. Inmiddels bestaat het bedrijf bijna 8 jaar en zijn er inmiddels ca. 20 mensen werkzaam. Eind 2014 zijn we verhuisd van de Kwakel naar onze nieuwgebouwde kwekerij in Amstelveen. De hoofdtaken binnen het bedrijf zijn prima verdeeld. Dagelijks houd ik me hoofdzakelijk bezig met de overall leiding en de operatief commerciële kant van het bedrijf.

De 5 vragen aan Remi van Adrichem

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Dat is niet eens zo eenvoudig te omschrijven. Ik hou van het werken met mensen, geniet ervan om medewerkers te motiveren en uiteindelijk gezamenlijk een prestatie te bereiken die je alleen nooit zou kunnen realiseren. Wat ik tevens vol overgave en met veel plezier doe, is het enthousiasmeren van al onze relaties voor RM Plants. De klant of leverancier een “Fan van RM” maken, daar geniet is echt van. Ik weet niet of dit bijzonder te noemen is, maar ik krijg hier energie van en doe dit dagelijks met veel overtuiging en plezier. 

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?
Eigenlijk iets heel actueels houdt me enorm bezig, namelijk het vertrek van Servaas van der Ven bij FloraHolland. Reden waarom mij dit sinds bekendmaking begin deze week zo bezighoudt en zelfs verontrust, is dat er nu met het vertrek van Servaas eigenlijk nog maar nihil branchekennis over is in zowel management en directie van FloraHolland. Daarbij wil ik niets afdoen aan de kwaliteiten van de individuele personen maar ik ken geen enkel miljardenbedrijf in omvang van FloraHolland waar er in directie en hoger management zo weinig branche ervaring aanwezig is. Zeer zorgelijk en geen goede basis voor de toekomst.

Tevens houdt mij het nieuws rondom de mogelijke importverbod van 39 plantensoorten per december 2019 afkomstig uit landen buiten de EU al langere tijd bezig. Wij importeren onder andere Ficus en Cycas van buiten de EU. Deze 2 soorten staan ook op de lijst van de 39 soorten, dus je zult begrijpen dat deze kwestie bij behoorlijk bezighoudt.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?
Of ik iets wil veranderen? Jazeker! Ik zou echt heel graag meer ruimte willen creëren voor “de stem” van de klanten van FloraHolland, uiteindelijk de klanten van de kwekers. De wijze waarop er op dit moment omgegaan wordt met deze stem is naar mijn mening ver benedenmaats en is naar mijn mening tevens een van de redenen waarom er steeds meer handelslijnen rondom FloraHolland ontstaan. Met z’n allen 100% op één lijn is onmogelijk dat snap ik ook wel, maar zo hard als nu alles uit elkaar groeit had niet nodig geweest.

Wat ik tevens echt heel graag zou willen veranderen is de wijze waarop de huidige veilingklokken zijn ingericht. Ondanks dat ikzelf geen groot gedeelte van mijn productie via de klokken afzet, maar wel trouw elke dag een aantal karren aanvoer, zou ik willen pleiten voor meer kwalitatief sortiment voor de klokken en minder massa dumping. Daarnaast per direct invoeren een voorrangsregeling of beter gezegd bescherming van aanvoerders die trouw elke dag aanvoeren. Het irriteert mij mateloos dat er zomaar op ’n dag 30-40 karren (of soms meer) van 1 product geveild kunnen worden door ’n kweker die weken of zelfs maandenlang niets veilt en om welke reden dan ook er een partij planten of bloemen over heeft en dan deze maar simpel voor de klok gooit. Gevolg daarvan is een desastreuze prijsvorming en dat de trouwe aanvoerder van dit product dan ook een slechtere prijs krijgt als gevolg van teveel aanvoer dat zit mij niet lekker. Het spektakel is dan helemaal compleet als dan ook nog deze dumppartij geveild wordt voor de partij van de trouwe aanvoerder. De percentages directe verkoop en aanvoerstromen voor de klok zijn door de jaren heen extreem veranderd, net zoals vele andere dingen om ons heen. Er moeten dus nieuwe spelregels komen voor het aanvoeren voor de klok. Regels die aangepast worden aan de huidige tijd. Er zijn nu kwekers die niet meer aanvoeren vanwege bovengenoemde situatie. Het blijft echter een mooi en uniek instrument, en voor veel collega kwekers een zeer belangrijk deel, zelfs onmisbaar deel van hun afzet. De noodzakelijke aanpassingen om dit afzetinstrument te “verbeteren en moderniseren” laten te wensen over. Ik ben zelf ook actief betrokken bij dit proces, maar de stappen die op dit moment gezet worden zijn naar mijn mening nog te klein, te voorzichtig en gaan echt veel te langzaam om een echte verandering teweeg te brengen.

Iets oppakken, tja…als ik iets in mijn hoofd heb wat ik echt wil doen, en indien het enigszins realiseerbaar is, dan ben ik er meestal al mee bezig. Dus ik kan niet echt zeggen dat ik nu iets in mijn hoofd heb, wat ik nog zou willen oppakken. Op dit moment zijn we heel druk bezig met het inrichten van E-trade VMP- koppelingen voor veel van onze klanten. Wij als kwekerij hebben een megagroot sortiment en hebben vastgesteld dat veel exporteurs graag ons sortiment willen toevoegen aan hun webshop of virtuele voorraad. 

Wat ga je dit weekend doen?
Even rustig aan, ben eindelijk weer even thuis, ben heel veel op reis geweest de afgelopen weken en ook komende weken ben ik veel in het buitenland. Dit weekend wordt een rustig standaard weekend. Dat betekent zaterdag als trouwe fan mee naar de voetbal van mijn zoon, zondagochtend een stuk hardlopen en zondagmiddag met z’n 4-en lekker voor de buis naar een potje eredivisie voetbal kijken. 

Bron: www.FloraNews.com
28-09-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdW Florensis Vonq

Mooi stuk !

Helemaal eens met je visie over de klok Remi! De klok is essentieel voor de prijsvorming voor de gehele markt maat dat proces wordt verstoord door dumping. Zo wordt zowel voor kopers als voor kwekers een spiraal naar beneden (in prijs en kwaliteit) ingezet

Hoi remi. De klok hoeft voor ons niet. Te veel verschil in kwaliteit. Daarnaast te grote verschillen in prijs vorming. Tevens voegt het te veel kosten toe. Wij werken met vaste, betrouwbare kwekers. Dit bevalt super voor beiden partijen. Ook komen er steeds meer eisen voor wat betreft bestrijdingsmiddelen nou dan kan je alleen maar bij vaste partijen terecht. Gaat je goed.

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS