dinsdag 23 juli 2019
Top VvdM OZ Export via TFC TOP BLUEROOTS

Op hufterproof step door de kas

Op hufterproof step door de kas

Hij is sneller dan de benenwagen en onderhoudsvriendelijker en compacter dan de fiets: de step. Steenks uit de Lier ontwikkelde een step speciaal voor gebruik in de grotere kassencomplexen. Bij tomatenkwekerij De Bakker Westland in Kwintsheul raast het personeel sinds kort vliegensvlug door de kas op deze speciale step.

Wouter Steenks legt aan het AD uit dat hij steeds meer signalen kreeg dat personeel in die grotere kassen veel tijd kwijt is aan het wandelen van A naar B. Van de kantine naar het pad waar de werkzaamheden verricht moeten worden bijvoorbeeld. Zo’n wandelingetje kan al snel minuten duren en op jaarbasis gaat het dan dus om flink veel tijd. ,,En tijd is geld’’, aldus Steenks tegen het AD.

In veel tuinbouwbedrijven wordt gebruik gemaakt van fietsen. Die nemen relatief veel ruimte in beslag en hebben het nodige onderhoud nodig. Een step is volgens Steenks qua formaat geschikter, maar minder gebruiksvriendelijk voor in de kas. Daarom ontwierp hij een ‘kas-proof’- model, dat inmiddels op de markt is gebracht. Deze step is volledig van staal en daardoor onderhoudsarm. Er zitten drie massieve wielen onder. Die zorgen ervoor dat de step gemakkelijk overal kan worden neergezet, zonder om te vallen. Daarbij neemt het ding weinig ruimte in beslag.

Misschien nog wel belangrijker dan al die voordelen is dat de step bedrijven volgens Steenks een flinke tijdwinst oplevert. Met de step kan een afstand vijf keer sneller worden afgelegd dan wanneer diezelfde afstand lopend wordt afgelegd.

Bij tomatenkwekerij De Bakker hebben ze inmiddels de proef op de som genomen: daar zoeft het personeel sinds kort op een step van Steenks langs de paden. Het bedrijf heeft een oppervlakte van 60.000 vierkante meter en werknemers gebruiken er geregeld fietsen om zich er te verplaatsen. 

Één van de werknemers die met plezier gebruikmaken van de step is Bastiaan van Dijk (17). ,,Het werkt goed en is voor korte afstanden sneller dan de fiets’’, legt hij uit. Of dit inderdaad zo is, en vooral in welke situatie het stepje tijdwinst oplevert, gaat Bastiaan nu onderzoeken. Hij loopt voor zijn opleiding Business & Management op MBO Westland stage bij De Bakker en voor zijn opleiding is het relevant om innovatie en logistiek binnen een glastuinbouwbedrijf aan elkaar te koppelen. Dit gaat hij doen door te onderzoeken wanneer het het meest efficiënt is om lopend, fietsend en steppend van A naar B te gaan. Dit moet duidelijk maken in welke gevallen een step van Steenks het snelste transportmiddel is.

bron: AD.nl - foto: Thierry Schut

 


27-09-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS