maandag 20 mei 2019
Top VvdM AmaVerde Dummen Orange Top Flower Trials

Sterke groei export zaadveredelaars

Sterke groei export zaadveredelaars

De export van groentezaadveredelaars in Nederland is in 2017 met 11% gestegen naar bijna 1,3 miljard euro. Hiermee steeg de export vanaf het begin van dit decennium met ruim 80%. Het aantal werknemers groeide in die periode met een derde tot vierduizend.

Dit blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die deze week bekendgemaakt zijn. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van zaadveredelingsbedrijven met meer dan 100 medewerkers. Dat waren er vanaf 2010 elk jaar tien.

De oppervlakte die tuinders in Nederland gebruiken voor zaadproductie en het opkweken van jonge groenteplanten, zoals spinazie en asperges, is sinds het begin van deze eeuw ook fors toegenomen. Waar in 2002 nog op slechts 255 hectare zaden gekweekt voor groentetuinders die niet onder glas kweken, is dat in 2018 volgens voorlopige berekeningen van het CBS 2240 hectare.

Op grofweg een vijfde van het areaal voor de productie van groentezaden en opkweekmateriaal voor de opengrondgroenteteelt, werden in 2017 spinaziezaadjes gekweekt. Dit was bijna 425 hectare. Asperges en winterprei stonden op een tweede en derde plaats met een teeltoppervlakte voor de zaadproductie van 380 respectievelijk 250 hectare.

De productie van zaden voor de groenteteelt onder glas steeg in dezelfde periode van 261 hectare naar 490 hectare. De teelt van zaden voor de bloementeelt kwam echter slechts 5% hoger uit, op 590 hectare, terwijl die van graszaden halveerde tot 95 hectare.

Het aantal bedrijven wat zich bezighoudt met de veredeling van groentezaad is in zowel de volle grond als onder glas bijna verdubbeld, waar in de bloemenzaadveredeling het aantal bedrijven juist afgenomen is met 60%. 

 

 


27-09-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Lutgo HR verzamel


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS