maandag 24 juni 2019
FN TOP add Bakker.com via TFC

Worden jullie ook zo be´nvloed? #blog

Worden jullie ook zo be´nvloed? #blog

Het koopproces is in de loop der jaren toch wel heel erg veel veranderd. Bekeken we vroeger folders en/of brochures als we iets wilden kopen tegenwoordig starten we ons koopproces veelal op internet. Gaan we zoeken dan vinden we het prettig om ervaringen van anderen te lezen en hieruit onze eigen punten te pakken die we van belang vinden. Voor een aantal producten maken we gebruik van de zgn. influencers. Personen die worden gezien als mensen die de waarheid vertellen over een product. Interessant voor onze bloemen en planten? Ik denk zeker van wel. Waarop moet je nu letten met het gebruik van een zgn. influencers.

Het beïnvloeden van
Eigenlijk draait het in de marketing om niets anders. We willen kopers dusdanig beïnvloeden dat ze onze producten gaan kopen. Daarvoor zijn er vele strategieën ontwikkeld en bedacht. Ze zijn allemaal goed toepasbaar maar het ‘onafhankelijk’ aanprijzen van een product vinden we steeds belangrijker. En zeker als zo’n persoon een bepaalde invloed heeft vinden we het steeds prettiger daar gebruik van te gaan maken. Door te werken met deze zgn. influencers kan een product of dienst goed in de markt worden gezet. Het heeft veel waarde.
Veelal zijn deze influencers flink actief op de sociale kanalen. Zeker de laatste tijd vind je ze veel op Instagram en/of YouTube met vlogs.

Ze vertellen iets over het product. Ze vertellen en delen hun ervaringen en geven daarmee aan hun volgers aan wat ze ervan vinden. Is het goed of is het niet goed. De volgers ‘geloven’ veelal hun influencer blindelings en zullen daarmee ook vaak het product kopen.

Dat is natuurlijk heel wat anders dan dat we gewend waren. Als een product maar goede eigenschappen heeft dan kunnen we er iets mee. Dan verkoopt het zich veelal vanzelf is nog steeds een gedachte. Maak het product kan nog zo goed zijn maar als ervaringen van anderen minder positief zijn kan dit veel invloed hebben.
Als die persoon dan nog sterk in het beïnvloeden van anderen is kunnen de gevolgen groot zijn.

Binnen de marketing wordt er steeds meer gewerkt met influencers. Dat kunnen bekende personen zijn. Neem bijvoorbeeld George Cloony voor Nespresso. Of neem Rob Kamphuis voor de activatie van de nieuwe Renaults.
Maar ook personen die vele volgers hebben op de sociale kanalen zijn veelal te gebruiken als influencers. Als ze maar beïnvloeden!!

Valkuilen
Vroeger keek je naar een doelgroep en die moest toch wel een kritische massa hebben. Werken met een influencer is veel meer kijken naar een kleinere, laten we zeggen een niche doelgroep en dan de juiste influencer daarbij zoeken. Gebruik je niet de juiste dan gaat het niet werken.
Laat een influencer zoveel mogelijk de vrijheid. Sturen mag een stukje maar als het alleen maar super positief gaat worden dan komt dat niet meer geloofwaardig over. De kracht van de influencer zal dan hard afnemen. En laten we wel zijn van negatieve kritiek is nog nooit iemand dommer geworden. Het geeft misschien een punt aan waarmee of waaraan een producent kan gaan werken.

Pak niet voor elke nieuwe introductie een andere influencer. Dat gaat niet werken en zal de geloofwaardigheid van je bedrijf aantasten. En een goede influencer zal dat ook niet willen. Ook voor die persoon is een langdurige relatie van belang. Elkaar leren kennen en begrijpen is essentieel voor een goede werking en een optimalisering daarvan. En vergeet ook niet dat het werken met een influencer eigenlijk een continu proces is. Dat is aan te raden boven een of twee campagnes. Het merk/product komt in een juiste link te staan met de influencer.

Denk nou niet dat een influencer alles kan doen. Als je als bedrijf er zelf ook mee aan de slag gaat is het effect nog vele malen groter. Zorg voor een goede ondersteuning van de influencer. Let daarbij op dat de geloofwaardigheid niet in gevaar komt. Vergeet niet dat een negatieve opmerking direct verbeterd moet worden. Maak er werk van om te laten zien dat het serieus wordt opgepakt. Deel de gegeven content op de eigen communicatiekanalen. En natuurlijk zeker online…. Want daar begeeft de influencer zich.

Ik zie het best al wel voor me. Een bekende dame of heer die eens flink zijn mening geeft over onze producten. Heel wat anders dan de tuinprogramma’s en met vele extra kansen. Een kanaal waar de consument aan een ‘onafhankelijk iemand’ zijn vragen kwijt kan en daar reëel antwoord op gaat krijgen. En in werkelijkheid laat zien en ervaren wat er met de mooie sierteeltproducten in de dagelijkse praktijk wel en niet mogelijk is. Een grote kans toch?


Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 


27-09-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10

Ben je zelf ook een influencer?

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS