maandag 24 juni 2019
Bakker.com via TFC FN TOP add

Trots, dat mogen we best eens zijn! #blog

Trots, dat mogen we best eens zijn! #blog

Bloggen is ook wel eens snel kunnen schakelen. Een ander onderwerp zat in de pen totdat ik dit artikel las. Het artikel heeft mij toch weer even met beide voeten op de grond gezet. Als marketeer denk je nl. al snel de sector waarin je werkzaam bent is in vele zaken nog niet zo ver vooruit. Na het lezen van het artikel kijk ik daar toch weer wat genuanceerder naar. Na het lezen kreeg ik toch wel een beetje een trots gevoel. Jeetje wat is die land- en tuinbouwsector al ver met het begrip Internet of Things (IoT). Alleen een beetje zorgen maak ik mij ook wel…… Maar trots mogen we best wel eens zijn.

IoT wat is dat eigenlijk?
Het internet is niet meer weg te denken. We communiceren zo gemakkelijk via het internet dat we daar eigenlijk niet meer bij stilstaan. Als mensen kunnen communiceren via het internet dan moeten dingen dat ook kunnen. Apparaten kunnen met elkaar communiceren en apparaten kunnen met mensen communiceren. Aan de andere kant hoeft niet persé een persoon te staan of zitten. Als er gecommuniceerd wordt kunnen er zaken mee berekend en/of worden uitgevoerd. Dat mogen we IoT noemen.

Ik heb eens een voorbeeld gehoord wat misschien wel het beste illustreert wat er met IoT kan. Stelt u heeft een cv-ketel. Deze zendt steeds data van hoe alles werkt naar de installateur. Deze heeft inmiddels zoveel data tot zijn beschikking dat storingen vroegtijdig, zelfs voor dat ze in werkelijkheid optreden, kunnen waarnemen. Op een dag staat er een cv-monteur voor de deur die zegt dat uw cv-ketel over twee dagen in storing zal schieten als er nu niets gebeurt. Handig? Ik dacht het wel. Niet in de kou zitten en gewoon kunnen blijven doen met uw verwarming wat u altijd al deed.

In het artikel worden een paar zeer interessante zaken benoemd waarbij het IoT een rol speelt. Ik weet niet hoe het u als lezer vergaat maar eigenlijk sta je er nooit zo bij stil. Als je in de sectoren werkzaam bent dan vind je het eigenlijk allemaal vrij normaal. Maar eigenlijk is dat niet zo. Het is vooruitstrevende techniek die in vele andere sectoren nog niet zo wordt toegepast.
IoT wordt sterk gebruikt om de productie te optimaliseren en op een dusdanige manier in kaart te brengen dat er echte innovaties en verbeterslagen gemaakt kunnen worden. Wij zijn daar als producerend land- en tuinbouwland dus echt goed in. Mogen we toch best trots op zijn.

Die trots mogen we ook naar buiten brengen
Een van de zaken die mij opvalt wanneer ik in het onderwijs werkzaam ben is dat veel studenten nog altijd een beetje laagdenkend naar de land- en tuinbouw kijken. In die sector is het veelal alleen maar vies werk in een warme kas of altijd in een stinkende stal. Dat imago raken we niet zomaar kwijt, maar als we nou eens met iets meer trots vertellen wat we met IoT allemaal doen en zouden willen gaan doen.

Laten we het eens van hun kant bekijken en nadenken wat we met een smartphone en met IoT allemaal kunnen bewerkstelligen. Ik hoop dat daarmee ook de jongeren erachter zullen komen dat onze sector er een is van innovatie en technische ontwikkelingen. En laten we dan hopen dat de scholen in samenwerking met het bedrijfsleven daar ook werk van gaan maken en laten ervaren dat de land- en tuinbouw zit te springen om vakmensen met een hart en idee voor technische ontwikkelingen.

Als we dat nou eens als bedrijven naar buiten brengen waar onze toekomstplannen en/of ideeën liggen zodat we met gepaste trots naar buiten kunnen treden dat we geen oubollige maar juist een zeer vooruitstrevende sector zijn. En dat de ontwikkelingen en de uitdagingen er gewoon liggen. Ze liggen er om opgepakt en uitgevoerd te worden.

Gewoon eens met trots vertellen welke uitdagingen we nog hebben naast de ontwikkelingen die er al zijn. Ik voel mij zeker weer trots om in die mooie sector werkzaam te zijn.

Ernst Jan Bos
Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 

Bron: www.bossocialbusiness.nl
30-08-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS