maandag 16 september 2019
FN TOP add FN TOP logo

Gebruder Meier: Rendement op mobiele gotensysteem overtreft onze verwachtingen

Gebruder Meier: Rendement op mobiele gotensysteem overtreft onze verwachtingen

Fritz Meier van de firma Gebrüder Meier Gemüsekulturen AG in Dällikon in Zwitserland runt samen met mijn broer en zus een tuinbouwbedrijf met ongeveer 100 hectare volle grond en 10 hectare kassen. In hun warme kas telen zij komkommers, tomaten en aubergines en in hun niet verwarmde kas telen zij radijs, veldsla en sinds een jaar hydrosla. Zij kozen er een jaar geleden voor om een volledig geautomatiseerd gotensysteem door Codema te laten aanleggen. Het rendement dat dit systeem opleverde overtrof hun verwachtingen.

Prettige werkhouding
Fritz Meier legt kort uit hoe het mobiele goten systeem werkt: ‘We poten de planten eerst op plateaus, waarop ze helemaal naar achteren de kas in worden getransporteerd. Daar planten we ze over in goten en die goten worden dan automatisch door de kas geschoven zodat we vooraan weer kunnen oogsten. Omdat alle goten en plateaus zich automatisch door de kas verplaatsen, hoeven onze mensen eigenlijk niet meer te tillen dan planten en sla. Bij dit systeem is dus heel weinig handwerk vereist’.

Gunstig voor het milieu
De hoge oogstopbrengst en de gunstige milieuaspecten zijn andere voordelen van dit systeem. Fritz Meier licht toe: ‘We gebruiken ongeveer de helft aan water en veel minder gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. En er komt niets in het milieu terecht dat er niet thuishoort. Dit vinden wij als bedrijf ook heel belangrijk’.

Prettige lange samenwerking
De Gebrüder Meier werkte voor de irrigatietechniek ruim 9 jaar samen met Codema. Fritz Meier legt uit: "Toen we besloten een gotensysteem te installeren, hebben we Codema in de arm genomen. We hebben samen met hen gekeken wat de mogelijkheden waren, zodat zij op basis daarvan een systeem voor ons konden bouwen. We hebben met Codema verschillende bedrijven in Nederland en België bekeken en gezien wat Codema nog meer doet, zoals het installeren van transportsystemen voor bloemen. We zijn als bedrijf altijd blij met klanten die tevreden zijn en bij ons blijven inkopen, en zo willen we ook met leveranciers omgaan: een leverancier die goed werk levert, nemen we ook later weer in overweging."


21-08-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS