maandag 24 juni 2019
FN TOP add Bakker.com via TFC

Zoekt en gij zult vinden… Hashtags! #blog

Zoekt en gij zult vinden… Hashtags! #blog

We kennen het woord maar al te goed, een hashtag. Het beroemde # tekentje voor een woord op diverse sociale platformen. Zeker op een platform als Instagram en Twitter vrij frequent en soms erg veel gebruikt. Maar is het nou ook wat voor mij of wordt het alleen maar gebruikt bij trending thema’s?

Wat is en kan een hashtag
Een hashtag op je keybord van je computer, tablet of een telefoon is gewoon maar een teken. Alleen zet je op de sociale media kanalen de # voor een woord dan wordt dat woord, of afkorting, of woorden aan elkaar ineens een zoekterm. De hashtag doet dus niets anders dan van een woord of aantal letters een zoekfunctie maken.

Erg waardevol! Zit je in de rozenbusiness dan wil je natuurlijk graag weten wat anderen vertellen over de roos en als ze #roos gebruiken dan zie je dat ook. En tegenwoordig op nagenoeg ieder sociaal platform bruikbaar. Dus zoekt u als rozenkweker iets over rozen op LinkedIn zoek dan eens met een hashtag. Misschien vindt u zeer relevante informatie.

Het meest bekend is Instagram met het gebruik van hashtags. Bij vele posts worden meer hashtags gebruikt dan woorden in de tekst. Maar als filter werken ze dan toch wel weer erg handig.

Type hashtags
Wat voor type hashtags worden er nu zoal gebruikt en waar kan ik gebruik van maken. Een van de allereerste die gebruikt kan worden zijn de zgn. content hashtags. Stel ik schrijf iets op Facebook of Instagram over de verzorging van een potchrysant. Ik zou dan heel simpel de volgende hashtags kunnen gebruiken: #watergeven #plantverzorging #bemesten #zonaanbieder en noem er nog maar een aantal op. Dit gaat puur een stukje over de inhoud en/of het onderwerp wat je plaatst op de sociale kanalen.

Dan kan ik een hashtag gebruiken voor de product- of merknaam. Dit gaat meer in op herkenning van mijn eigen product en/of merk. #Decorum zou hier prima passen maar natuurlijk ook anderen zoals #Klasmann. Gebruik uw naam, uw concept, uw merk gerust met een hashtag. Op deze manier is een hashtag ook te gebruiken voor win-actie op de sociale kanalen. En hiermee voor u als bedrijf zeer goed te volgen omdat ze de specifieke hashtag gebruiken.

Dan hebben we natuurlijk de trending hashtags. Een van de bekendste hashtags van deze tijd is natuurlijk #metoo. Iedereen weet wat daarachter zit en zoek er maar eens op en u bent volledig en actueel op de hoogte wat er rond dit onderwerp aan de hand is. Zo ontstaan er bij groots nieuws al snel nieuwe hashtags die zeer goed te volgen zijn. Maar andere voorbeelden zijn afkortingen van TV programma’s. We kijken TV en kunnen via de sociale kanalen zien en lezen hoe anderen bijvoorbeeld #bzv ervaren. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het een heel ander beeld geeft van het programma.

Strategisch gebruiken
Zoals elke strategische bepaling beginnen we met een stukje onderzoek. Zoek eens op de diverse sociale kanalen die u wilt gebruiken of een hashtag al in gebruik is en zo ja welke betekenis heeft het daar. Het zou niet de eerste keer zijn dat een bepaald woord in een ander land een heel andere betekenis heeft dan in Nederland. Dus pas daar mee op. Maar kijk tevens eens naar hoeveel en door wie er over gesproken wordt. U kunt zich voorstellen dat wanneer een hashtag die u wilt gebruiken erg weinig naar voren komt u veel meer moeite moet doen dan wanneer de hashtag al regelmatig gebruikt wordt. Iets om rekening mee te houden.

Hou de hashtag kort!! Een te lange hashtag zoals #watisdattocheenhelemooiebloem zal weinig overgenomen worden. Stelt u zich eens voor elke keer dat woord overtikken op een telefoon is niet gemakkelijk…
Geen overkill! Op Instagram wordt er iets minder naar gekeken maar Twitter, Facebook, LinkedIn en Pinterest geen post maken met eigenlijk alleen maar hashtags. Ze worden niet gelezen. Kies er dan zo’n 4 of 5 per post en hou het daarbij. Maar bekijk wat werkt en doe daar een stukje blijvend onderzoek naar en laat er desnoods 1 of 2 vervallen als er toch weinig over gesproken wordt.

Maak één hele specifieke hashtag voor uw eigen actie en/of product. U zult snel merken of uw sociale inspanningen middels de hashtag worden overgenomen of niet.
Maar zorg er ook voor dat mensen weten dat die hashtag speciaal daarvoor is. Laat via andere communicatie, zelfs instore communicatie, zien dat die hashtag specifiek is. En misschien wel het belangrijkste ga luisteren en ga reageren. Indien u gaat reageren wordt de hashtag vanzelf meer gebruikt en dat is voor u alleen maar waardevol omdat u meer inzicht en informatie krijgt.

Ik ben benieuwd welke nieuwe hashtags we gaan zien en ook naar uw ervaringen met het gebruik van hashtags. Ik zie ze graag bij de reacties.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 

Bron: www.bossocialbusiness.nl
16-08-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Anthura - VONQ

“Maak één hele specifieke hashtag voor uw eigen actie en/of product. ”. Waarom gebruik je dan #blog in je tweets over deze blog? Is een totaal nietszeggende hashtag!

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS