vrijdag 24 mei 2019
Dummen Orange Top Flower Trials FlowerTrials 1 mei

Plantenafzet laat zich niet weerhouden door hete zomer

Plantenafzet laat zich niet weerhouden door hete zomer

De exportwaarde van Nederlandse bloemen is met een krimp van 6% in juli onder druk gezet door het hete zomerweer. De export van planten leed er volgens de exportcijfers van Floidata duidelijk minder onder wist zelfs een plus van 4% te realiseren. Planten doen het dit jaar structureel beter dan bloemen. Voor de eerste zeven maanden staat de exportteller nagenoeg op hetzelfde niveau van € 3,8 miljard als vorig jaar. 

Na een moeizaam voorjaar met een koude start heeft de markt voor kamer- en tuinplanten zich boven verwachting goed hersteld. Daardoor doen de planten het dit jaar beter met een bijna 3% hogere omzetwaarde, terwijl de bloemen op een achterstand staan van bijna 2%. 

Bij geen van de grote afzetbestemmingen voor snijbloemen kon in juli meer exportwaarde worden gerealiseerd. Bij nagenoeg hetzelfde volume kromp de omzetwaarde door lagere prijzen per steel. Tot en met juli noteren in dit marktsegment alleen Polen en Rusland een plus.

”Zeker in risicovollere zomermaanden zie je dat detaillisten terughoudender bestellen. Dat leidt tot een versnippering in het aan- en verkooppatroon”, stelt Aad van Duyn van P. van Dam vast. ”En dat zet in de hele keten door en versterkt de fijnmazigheid”, vult directeur Dennis de Boer van Hans Visser Bloemen aan. 

In het retailsegment vielen prognoses tegen, waardoor producenten zich genoodzaakt voelden meer via de veilingklokken af te zetten in plaats van de directe lijnen. Dat gaf een onrustig prijsbeeld.

Waar in de bloemen top-10 twee landen in de plus staan en acht in de min, is het bij de planten andersom: alleen het Verenigd Koninkrijk en Zweden staan tot en met juli op een achterstand.

 


15-08-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Anthura - VONQ


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS