vrijdag 22 maart 2019
Dummen Orange Top Flower Trials Topbanner Kubo

Eduard ter Laak: Duurzaamheid moet altijd samengaan met rendement

Eduard ter Laak: Duurzaamheid moet altijd samengaan met rendement

Terwijl de heiwerkzaamheden op de achtergrond klinken en de bouw van de nieuwe DagLichtKas in volle gang is, wordt Eduard ter Laak geinterviewd door FloraHolland. Bij Ter Laak is stilstand achteruitgang. Het bedrijf won in januari van dit jaar de International Grower of the Year award en heeft duurzaamheid in het dna.

Eduard ter laak: "Voor ons is duurzaamheid iets waar we niet omheen kunnen. We voelen het als onze plicht naar de markt en de maatschappij om zuinig te zijn op onze omgeving."

Bedrijf nog duurzamer maken
Wat is de aanleiding voor Ter Laak om de duurzame DaglichtKas neer te zetten? Eduard: "Onze klanten wilden dat wij groeien. Daarnaast zocht Tennet een locatie voor duurzame windenergie, en kwamen deze energieleverancier bij ons kijken. Zij kozen uiteindelijk voor een locatie met wind op zee. Door het bezoek van Tennet zagen wij ons uitgedaagd om ons bedrijf nog duurzamer te maken." Ter Laak ontving in januari 2018 de prijs van International Grower of the Year, specifiek voor de nadruk op duurzaamheid. "De prijs is een mooie beloning én een extra stimulans om ons duurzame karakter steeds te blijven waarmaken."

Warmte gebruiken
De nieuwe DagLichtKas , die voorjaar 2019 in productie gaat, vangt zonlicht op dat hergebruikt wordt in de kas. Een ingenieus systeem met speciale lenzen in het dek centreren zonnestralen op een buis met daarin stromend water. Door het brandpunt dat ontstaat, wordt het water in deze buizen opgewarmd en opgeslagen. Deze warmte kan direct óf op een later moment gebruikt worden bij het verwarmen van de kas, bijvoorbeeld in de nachten of winter.

Rendement
Eduard: "Zo kunnen we veertig tot vijftig procent energie besparen. Dit is duurzaam en het levert veel efficiency op. Dit moet altijd samen gaan. Duurzaamheid is belangrijk voor de markt en de maatschappij, en investeringen moeten uiteindelijk rendement opleveren."

Meer planten voor meer kwaliteit
Het daglichtsysteem is uitvoerig getest, eerst op een proeflocatie van de WUR in Bleiswijk en sinds 2013 op kleine schaal bij Ter Laak. De gegevens zijn nu voor alle kwekers beschikbaar. Het idee is ook dat er na Ter Laak meerdere kwekers dit systeem gaan gebruiken. "Alle teeltmensen zijn erg enthousiast. Zeker omdat dit een heel duurzaam iets is," vertelt Eduard lachend. Daarnaast geeft hij aan dat de productie van phalaenopsis door de DaglichtKas een hogere kwaliteit gaat krijgen. "Meer planten voor meer kwaliteit. En elke plant krijgt meer licht door de verbeterde techniek."

Klanten informeren
De eerste planten staan inmiddels in de DagLichtKas van 5 ha. Daarnaast wordt in 2019 een Inspiratiecentrum gebouwd. Eduard: "Een plek waar we onze klanten willen informeren en inspireren over ons bedrijf en onze producten."

bron en foto's: Royal FloraHolland 


07-08-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS