zondag 27 september 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Stef goes USA - Connecting the dots #blog

Stef goes USA - Connecting the dots #blog

Sla een willekeurige krant open, scrol door je social media timeline of open de Nu.nl app, tropische weersomstandigheden houden Nederland in de ban. Hier in North Carolina ben ik inmiddels niet anders gewend, alleen hoor je er hier niemand over klagen. Ook wij zullen er misschien alvast maar een beetje aan moeten gaan wennen, want als je de deskundigen mag geloven gaan we steeds meer van dit soort uitersten krijgen. Het Hitteplan 2.0, maar dan met iets meer inhoud, lijkt mij een goed idee. Misschien kunnen we wat leren van andere plekken op de wereld zoals hier, waar deze omstandigheden al gewoon zijn.

Op het stagebedrijf beginnen de chrysanten en de kerststerren de lege afdelingen in de kas gelukkig weer een beetje te vullen. Verder is het nog steeds erg rustig, en draaien we met een minimale personele bezetting. Het opruim- en schoonmaakwerk raakt wel een beetje gedaan nu, dus het is richting het einde van de week een beetje zoeken naar klusjes om te doen. Gelukkig had ik nog wat leuke uitstapjes op de agenda staan, want nu je hier eenmaal toch bent kun je je tijd maar beter optimaal benutten.

Zo vond drie weken geleden Cultivate plaats in Ohio. Voor mij een uitgelezen kans om daar ook eens een bezoek aan te brengen, om te zien wat daar gaande is. Volgens vakgenoten is het, op de California Spring Trials na, het belangrijkste tuinbouw evenement van het jaar in Amerika. Erg interessant om deze beurs eens te bezoeken. Het is totaal anders dan de beurzen die wij gewend zijn in Europa. Cultivate is qua beurs omvang denk ik ongeveer vergelijkbaar met de FloraHolland Trade Fair in november. Alleen worden er hier naast de beurs ook nog allerlei andere evenementen en conferenties georganiseerd. Het is veel meer een relatiebeurs, dat zag je ook terug in hoe de bedrijven zichzelf presenteerden met relatief weinig product presentaties.

Een traditionele, door de Nederlandse ambassade georganiseerde, borrel liet mij toch maar weer beseffen hoe klein het wereldje wel niet is. Of hoe sterk de Nederlandse positie is in ons vak, het is maar net hoe je het wilt interpreteren. Vraag een willekeurige buitenlander wat hij associeert met Nederland, geheid dat hij naast onze dijken en de Wallen ook iets tuinbouw gerelateerd opnoemt. The Flying Dutchman, onze VOC mentaliteit en onze constante drive naar innovatie hebben ons wel gebracht waar we nu zijn. Het is waar een klein land groot in kan zijn.

Een paar dagen na Cultivate zat ik alweer in het vliegtuig naar Chicago, waar ik eerst een weekendje downtown had gepland om de toerist uithangen. Wat een mega stad zeg en wat een mensenmassa. Het is dan ook niet voor niets de derde grootste stad van Amerika, maar ik had het wel een beetje onderschat. Na het weekend was ik uitgenodigd om twee dagen door te brengen bij een veredelingsbedrijf dat onder andere in Chicago gevestigd is. Ik kreeg een uniek inkijkje in het bedrijf en de bedrijfsprocessen, en heb mij verwonderd over de verschillen die ik opmerkte tussen een veredelingsbedrijf dat in zaad gespecialiseerd is ten opzicht van wat ik gewend ben met stekmateriaal. Ik had er eigenlijk nooit eerder met zo’n blik naar gekeken. Dus met waardevolle nieuwe inzichten, keerde ik weer huiswaarts.

Airport American

Het wachten op de luchthaven is iets waar ik in het begin altijd een beetje een hekel aan had. Maar inmiddels weet ik mijn tijd goed te slijten. Er is bijna altijd wel een Starbucks te vinden, waarna ik een rustig plekje opzoek, muziek op zet en mijn laptop open klap. Gelijk maar even mijn verslag uitwerken, nu alles nog vers in het geheugen zit. Het viel deze keer alleen niet helemaal mee om alles even helder op papier te krijgen. Ik heb de tuinbouw sector in Amerika dan ook maar omschreven als een groot spinnenweb, waarin retailers, kwekers, brokers en veredelaars allemaal verweven zitten. En allemaal met hun eigen partners om zich heen, waarvan sommigen nog met dubbelfuncties ook. Ik hoorde al van anderen dat het wel een tijdje duurt voordat je dat een beetje door hebt. Maar dat maakt het er zeker niet minder interessant op. Conncecting the dots, zoals we dat vroeger op de basisschool al deden met de puzzeltjes waar je een lijn trok door achtereenvolgende nummertjes. Steve Jobs was er erg goed in, ik ben er nog wel een tijdje zoet mee.

Stef Berkhout
 

Bron: www.FloraNews.com
06-08-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter


Wat ontzettend leuk en boeiend weer geschreven Stef!

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS