vrijdag 22 maart 2019
Topbanner Kubo Dummen Orange Top Flower Trials

LTO Glaskracht Nederland start petitie voor door ralstonia gedupeerde rozentelers

LTO Glaskracht Nederland start petitie voor door ralstonia gedupeerde rozentelers

LTO Glaskracht Nederland biedt op dinsdag 25 september een petitie aan aan de Vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Met deze petitie wil de organisatie ervoor zorgen dat minister Schouten alsnog een steunregeling instelt voor de rozentelers die getroffen zijn door ralstonia. De petitie wordt ook ondersteund door de landelijke commissie Roos en FloraHolland.

In de tweede helft van 2015 werd Ralstonia solanacearum voor het eerst aangetroffen in jong gewas bij een aantal Nederlandse snijrozentelers. Een plantenziekte, die tot die tijd nog nooit was voorgekomen in een snijrozengewas. Op basis van de Plantenziektenwet zijn de getroffen telers door de staatssecretaris van Economische Zaken verplicht gesteld om het plantmateriaal in hun kassen te ruimen en onder speciale voorwaarden te laten vernietigen. Ook moesten de kassen en teeltbenodigdheden grondig worden gereinigd.

Op basis van een Verordening van de Europese Commissie is compensatie mogelijk. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid heeft besloten deze compensatie niet toe te kennen. Zij stelt dat de ziekte tot het normale bedrijfsrisico hoort. LTO Glaskracht Nederland vindt dit onterecht en is een petitie gestart in de hoop dat de minister haar besluit herziet en alsnog een steunregeling instelt.

bron: LTO Glaskracht Nederland
 


03-08-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS