zondag 19 mei 2019
Top VvdM AmaVerde Dummen Orange Top Flower Trials

Wat is voor mij een platform? #blog

Wat is voor mij een platform? #blog

Wat is voor mij een platform?
In het Vakblad voor de Bloemisterij, de editie van 20-7-2018, stond een artikel genaamd “Marktinformatie is paradepaardje van platform Blueroots”. Lees hier de digitale versie van het artikel. Zodra het over platformen gaat heeft het mijn aandacht. Mijn mening is nog steeds dat daar de grote toekomst ligt voor en van eenieder.
Nu is er wel eens een discussie tussen mij en de ontwikkelaars/eigenaars van een platform. Is het eigenlijk wel een platform of is het meer een veredelde webshop met wat extra functies. In deze blog mijn visie op een platform en toch een stukje blik daarmee op bestaande platformen.

Ontwikkelingen Blueroots
Laat ik vooropstellen: deze blog is niet “mede mogelijk gemaakt door Blueroots”, deze blog komt puur uit de koker van ondergetekende.
In het artikel komt een paar interessante zaken naar voren. Blueroots is een vraaggestuurd systeem. Conform hun eigen video zeggen ze hiermee dat handelsbedrijven weten wat er leeft en speelt en dat ze daarna pas kwekers gaan benaderen om te zorgen dat de producten op het platform terecht kunnen komen.
Er wordt steeds meer informatie gedeeld. Via een structuur van Google Maps kan iedereen die op het platform zit ook zien waar hun product is heengegaan zodat er gemakkelijker op kan worden ingespeeld. Tevens kan de aanbieder best wel wat informatie kwijt over zijn product, keurmerken en andere zaken.
Alleen een ding is mij niet duidelijk. Kan de uiteindelijke koper op het platform gewoon een vraag neerleggen en daar wordt in het platform naar gekeken welke de beste match zou kunnen zijn.
Een ander iets wat mij opviel is dat het platform met grote regelmaat nieuwe functionaliteiten aan het inbouwen is en dat eenieder feedback kan geven op en over het platform. Het platform is en blijft in ontwikkelingen en zegt zelf dat het pas midden in een proces zit.

Vooropgesteld, het zijn mooie ontwikkelingen. En als ik zaken lees dan zie ik heel veel positieve ontwikkelingen. Mijn grootste zorg is alleen dat er vele platformen zijn terwijl voor mijn gevoel de sector gebaat is bij een goed platform dat alle facetten en zaken goed weet te combineren. Zal dat lukken? Ik verwacht dat er meerdere platformen zullen blijven en er zelfs nog bij zullen komen. Zitten ze elkaar in de weg? Ik hoop van niet en hoop dat voor de kwekers hun keuze uiteindelijk ook de beste is. We hebben als consument ook keuze uit Amazon, Coolblue en Bol en nog veel meer.

Mijn platform
Mijn idee en gevoel achter een platform is een die gebaseerd is op de werkwijze van Tenscent of Google. Dit zijn grote spelers die een groot platform maken waar van alles op mogelijk is en zaken uiteindelijk zeer goed gecombineerd kunnen worden binnen eigen omgevingen.

Tenscent is de eigenaar van WeChat en Alibaba. Als je merkt dat daarin al duidelijk zaken worden gecombineerd. Een chat op WeChat kan leiden tot een aanbieding vanuit Alibaba. En ze kunnen zelfs financieel inspringen omdat ze binnen dat platform ook een bank hebben. Vraag maar eens aan inwoners van China ze werken bijna allemaal met diensten van Tenscent.
Google doet het vergelijkbaar alleen op een andere manier. Google Maps en Agenda zijn zeer goed gecombineerd. Steeds meer auto’s maken gebruik van het Google-systeem. Daardoor kan je verschillende diensten gebruiken van Google in je auto die goed met elkaar samenwerken.
Google werkt ook zeer nauw samen met Amazon. Wie Google Lens gebruikt snapt dat. Ik fotografeer een object en Google Lens laat het product, of een vergelijkbaar product zien in de Amazon shop. Gemak dient de gebruiker. Willen we dat. Misschien als het gaat om privacy niet maar als het gaat om gemak zeer zeker.

Nu even terug naar mijn idee van een handelsplatform in de keten. Optimaal kunnen leveren is optimaal gebruik maken van kennis en kunde. In de tuinbouw is er gelukkig erg veel kennis en kunde aanwezig. Tevens zijn er ook veel aanbieders van producten die in de gehele keten gebruikt worden. Dit geheel noemen we een supply chain. In elke ketenpartner zit kennis en kunde en een product.
Een platform zou voor mij ook partijen als een veredelaar, potgrondleverancier, hoezenleverancier, sierpotleverancier toe moeten gaan laten. Waarom?
Zij hebben allemaal kennis, kunde en ervaring. Een plant in het zuiden van Italië vraagt veelal een wat andere potgrond dan een plant die in Noorwegen in de vensterbank staat. Daar is misschien wel juist de kennis en kunde voor nodig van de fabrikant. Niet alleen al tijdens de teelt maar ook wanneer er al geteeld is, hoe er mee om moet worden gegaan.
Ik denk dat er op zo’n manier alle beschikbare kennis en kunde in de gehele keten van supply optimaal wordt toegepast en de uiteindelijk koper alleen maar meer tevreden zou kunnen zijn. Door die kennis en producten samen te brengen in een groot platform en misschien wel ieder onder een eigen vlag en/of dienst wordt er een platform gebruikt zoals het kan zijn.

Ik ben wel eens benieuwd wat jullie van zo’n idee vinden. Ik nodig jullie dan ook uit om te reageren en de kans dat er een reactie van mij op terug gaat komen is erg groot.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 

Bron: www.bossocialbusiness.nl
02-08-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Lutgo HR verzamel

Wat houd je tegen om jouw platform-idee zelf te gaan bouwen, Ernst Jan?

Ik snap er geen jota van. Wat bedoel je nou?

@Sven.... Eigenlijk iets wat ik al aangeef in de blog zelf. Natuurlijk zijn er altijd meerdere maar ik weet niet of het goed is om een volledig nieuw platform te bouwen om anderen, en de uiteindelijke klanten, in de weg te zitten. Samenwerken met een van de bestaande 'platformen' en daar vanuit verder ontwikkelen zie ik meer zitten. Geen concurrentie maar aanvullen en dan zo opzetten dat gemak en helderheid essentieel zijn.

Wat ik bedoel...... Een website, shop, platform waar allerlei zaken samenkomen op het gebied van vraag en aanbod. En dan niet alleen onze mooie bloemen en planten maar alles wat daarmee te maken heeft. Zo wat duidelijker?

Wat ik bedoel...... Een website, shop, platform waar allerlei zaken samenkomen op het gebied van vraag en aanbod. En dan niet alleen onze mooie bloemen en planten maar alles wat daarmee te maken heeft. Zo wat duidelijker?

Prietpraat in het luchtledige zonder verdienmodel.

Je idee is 'wishfull thinking'. Elke eigenaar van welk platform dan ook is bezig voor zichzelf. Blueroots word alleen maar ontwikkelt om goedkoper in te kunnen kopen en duurder te kunnen verkopen. Winstmaximalisatie heet zoiets. Je kan dus eigenlijk stellen dat een platform een 'platte vorm' is van geld verdienen. Daar is op zich niets is mee. Echter het gaat zo vaak fout.En de gevolgen zijn voor de gebruikers vaak heel erg groot. Kijk maar naar de verkiezing van Trump, de Brexit, e.d. Ernstige missers als gevolg van fake-nieuws op het platform Facebook. Wij hebben in onze branche geen kopietje van Facebook nodig. Wie controleert de informatie die op jouw platform komt? En vergeet niet: 95% van de consumenten weet nog niet wat hij/zij gaat kopen als ze een bloemenshop binnen stapt. Hoe denk je 95% impulsinkopen te kunnen vertalen in juiste informatie in een platform. Misschien moet je je maar eens opgeven voor het telvisieprogramma 'Utopia'.

“De kans dat er een reactie van mij op terug gaat komen is erg groot.” Briljante zin. Kom maar op met die reactie!

“Een website, shop, platform waar allerlei zaken samenkomen op het gebied van vraag en aanbod. En dan niet alleen onze mooie bloemen en planten maar alles wat daarmee te maken heeft. ” Of je kunt niet schrijven (niet ongeloofwaardig), of je blaat maar wat. “Allerlei zaken”... En dat moet het duidelijker maken? Doe nu niet net alsof je er verstand van hebt.

@Theo, dank voor je kritische reactie. Geld verdienen willen we allemaal, daar heb je zeer zeker een punt. Ook de eigenaren, beheerders hoe je het ook noemen wil moeten inderdaad hun geld verdienen. Door een marge te vragen kunnen anderen van het platform gebruik maken en ook echt verder ontwikkelen. Een kopietje van Facebook is ook total niet wat in gedachte heb. Ik zeg wel eens Facebook is voor de persoonlijke lol. Een platform als dit zeer zeker niet. Het zal een duidelijke informatie en handelswaar moeten hebben omdat het anders nooit zal kunnen werken. Het platform wat ik in gedachte heb is een B2B platform. Een B2C platform is een heel ander verhaal en vraagt hele andere inzichten. En mijn mening daarbij is, ga eens praten met partijen zoals een Amazon en kijk eens wat je samen kunt uitvoeren om onze mooie producten naar de steeds meer online kopende consument te krijgen.

“Marge vragen”....... Uit weke eeuw kom jij?

Beste Ernst-jan, Je doelt op een B2B platform, maar je geeft wel voorbeelden van een B2C transacties, ik raak de draad kwijt tijdens het lezen van je artikel. Ik zie ook nergens goede echte voorbeelden hoe dat dan B2B moet werken. Ik welke mate verschilt jouw idee dan van Floriday? Dat is juist een ecosysteem waar alles moet samenkomen, vraag en aanbod, en omliggende snuisterijen zoals potjes en pannetjes. Maar uiteindelijk ook slimme transportopdrachten. Het gaat, zoals ik begrijp, ook een interactief platform worden waardoor ik als kweker kan 'overleggen' met mijn klant om mijn produkt uit te leveren zoals hij/zij dat wil. Maar wat me eigenlijk het meest opvalt aan je artikel is dat je nog de oerterm platform gebruikt. Een platform is, de naam zegt het al, nogal plat. Terwijl de wereld rond is. Er moet iets zijn waar vanuit allerlei kanten data aan gekoppeld kan worden, en aan even zovele kanten data opgehaald. B2B. In mijn eigen zijn Floriday en Blueroots daar volop mee bezig. Wat is dan je punt?

Beste Coen, dank voor je reactie en kritische opmerkingen. Misschien niet helemaal goed om de B2C transactie er bij te halen maar juist in die sector gebeurt welk erg veel als het digitale ecosystemen gaat. Mooie opmerking over het begrip platform. Maar ook een begrip ecosysteem roept bij mij wat andere zaken op. Maar "what is in a name" als het principe er achter helder is. Je raakt zeker een paar punten waar ik op doel. Ik moet bekennen dat ik nog niet op de hoogte was dat ook leveranciers van andere zaken zich aan hebben gesloten. Ik wist wel dat ze het konden doen maar of er werkelijk al waren wist ik niet. Mijn idee is dat welke systeem dan ook dat het zo veel mogelijk uitgebreid wordt om het handelen zoveel mogelijk online gebeurt. Dit kan via tekstuele zaken en via persoonlijk contact via het systeem. Het systeem maakt gebruikt van alle beschikbare data en koppelt hiermee op slimme en snelle manier de supply chain aan elkaar, waar die ook uit opgebouwd is. Door dit goed te koppelen en real time informatie te delen van en voor alle partijen moet er een systeem kunnen komen dat mogelijk zelflerend is en daar de kosten naar beneden kan halen en het gemak omhoog kan brengen. Daarvoor is veel data wenselijk om het te realiseren en open systemen naar aanbieders en vragers. Voor zover ik weet worden de systemen wel bedacht maar nog niet echt gebruikt en benut en dan ontbreekt het aan de data welke wenselijk is om optimalisering te realiseren.

Om in te haken op Coen: je hebt dus geen punt

Hahahaha Je blog heet Wat is voor mij een platform, je schrijft dat Bluetooth volgens jouw definitie geen platform is, en als iemand schrijft dat her woord platform achterhaald is, dan reageer je met What’s in a name?

Tencent (zonder s) en Alibaba zijn concurrenten van elkaar

Ernst Jan, misschien eens naar het oudste platform kijken? www.logiplaza.nl van de dienst LogiCAB.. Wij hebben één belangrijk uitgangspunt gekozen voor digitaal zaken doen en dat is een commercieel bestand opbouwen vanuit de bron (kweker, verpakkingen, potten, vazen, etc etc. Wat een inkoper in zijn hoofd heeft of een leverancier wil verkopen moet geen 10 a 20 verschillende namen hebben.. Nu bouwt elke partij zijn eigen benamingen op en de ander koppelt die weer aan zijn artikelbestand etc. Ook de relatie, kennis en service gaat digitaal alleen op als je het juiste vergelijk kunt maken. Kom gerust eens kijken we bestaan al meer dan 10 jaar, maar onze software is nieuwer dan nieuw.. Maar de SUPRA van Porta Nova is wat anders dan de algemene R Gr Red Naomii in dezelfde maat..

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS