vrijdag 22 maart 2019
Topbanner Kubo Dummen Orange Top Flower Trials

Lelieteelt gebruikt meer dan 75% biologische middelen

Lelieteelt gebruikt meer dan 75% biologische middelen

De nieuwe cijfers van het CBS over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw laten zien dat het gebruik van biologische middelen in de lelieteelt sterk is gestegen. In 2016 bestond de gewasbescherming in de lelieteelt voor meer dan 75% uit biologische middelen; in 2012 was dit nog 63%. Het meest gebruikte middel is minerale olie, dat door Skal is geplaatst op de inputlijst voor de biologische landbouw. Daarnaast maakt de lelieteelt ook gebruik van knoflook- en zeewierextracten.

Ook blijkt uit de nieuwe cijfers dat het totaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de lelieteelt is afgenomen. Het totale aantal kilo’s is nog steeds hoog (2016: 125 kilo per hectare), maar dit kan worden verklaard door het grote gebruik van biologische middelen. Middelen uit de biologische teelt vallen in de systematiek van het CBS onder de chemische gewasbeschermingsmiddelen.

André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB: “Hoewel er grote milieuwinst is door het gebruik van biologische middelen, tellen ze wel zwaar mee in het aantal kilo’s. Dat verklaart waarom de lelieteelt hoog scoort in het gebruik in kilo’s. Minerale olie staat bekend om een uiterst lage milieubelasting, tot zelfs een belasting van 0 (nihil) voor waterleven en grondwater." Lelietelers gebruiken minerale olie om een dun filmlaagje aan te brengen op het gewas, waardoor luizen de lelies niet kunnen aanprikken. Deze dunne laag moet steeds opnieuw worden aangebracht, waardoor er relatief veel kilo’s van worden gebruikt. De minerale olie heeft enkel een beschermende en geen bestrijdende werking.

foto: Bulb.com
 


26-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdW Bart


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS