dinsdag 20 augustus 2019
Top VvdM OZ Export via TFC FN TOP add

BelgiŽ bekeurt ten onrechte eigen vervoerders voor ontbreken CMR

BelgiŽ bekeurt ten onrechte eigen vervoerders voor ontbreken CMR

Meerdere eigen vervoerders hebben in België ten onrechte een boete van 1500 euro gehad, omdat zij volgens de dienstdoende agenten geen CMR bij zich hadden. Volgens diverse verdragen en verordeningen is een dergelijk document echter helemaal niet vereist voor eigen vervoerders. Volgens de ondernemersvereniging heeft het Belgische Openbaar Ministerie de fout inmiddels toegegeven en worden de boetes teruggestort.

Evofenedex bedrijfsjurist Peter Ruyter “Naar onze mening is de boete geheel ten onrechte. Immers voor het verrichten van vervoer voor eigen rekening (eigen vervoer) is geen CMR-vrachtbrief vereist. Op grond van het CMR-verdrag, de Europese verordening en richtlijn voor goederenvervoer over de weg en de daarop gebaseerde wetgeving (ook de Belgische wet) geldt deze verplichting alleen voor het beroepsgoederenvervoer over de weg.”

De indruk leeft dat deze verkeerde beoordeling wordt gemaakt door een gebrek aan kennis bij politie-eenheden in de regio Antwerpen. “Daarom hebben we het Parket van het Openbaar Ministerie in Antwerpen om opheldering gevraagd en aangedrongen op restitutie van de ten onrechte oplegde boetes”, aldus Ruyter. “Dit heeft er toe geleid dat de onjuiste interpretatie over de verplichting tot het voeren van een CMR-vrachtbrief voor eigen vervoer van de baan is. De bedrijven die in consignatie (onder protest) hebben betaald, krijgen bericht van de Procureur dat hun boete wordt gerestitueerd.”

Protest
Mocht er bij een controle alsnog een boete worden gegeven, dan adviseert de ondernemersvereniging deze boete alleen te betalen onder protest door het vakje ‘betaling in consignatie’ aan te laten vinken en hiervan een proces-verbaal op te laten maken. Op deze manier is het mogelijk om tegen de boete in bezwaar te gaan. Het is ook verstandig om een pakbon of factuur te laten zien, waarmee aantoonbaar is dat eigen klanten worden beleverd. Als eigen vervoerder een CMR meenemen wordt afgeraden. Bij inspectiediensten kan dan de indruk ontstaan dat er beroepsgoederenvervoer wordt verricht.

 

 


25-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Schneider Youngplants via Green Career Consult


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS