zondag 18 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

Reijm Nieuwerkerk haalt stek Dracaena Lemon Lime voortaan per boot uit Costa Rica

Reijm Nieuwerkerk haalt stek Dracaena Lemon Lime voortaan per boot uit Costa Rica

Kwekerij Reijm Nieuwerkerk heeft een innovatieve manier gevonden om haar CO2-footprint en de kosten nog verder te verlagen. Het stek van het soort Dracaena Lemon Lime is dankzij nieuwe technieken per boot te transporteren vanuit Costa Rica in plaats van per vliegtuig. Dit scheelt enorm in de footprint, maar ook in de kosten. Tevens komt het stek geworteld aan, waardoor het teeltproces al op gang is gekomen. Dit scheelt wederom veel uitstoot en kosten.

Bijna alle Dracaena’s worden vanuit Costa Rica per boot vervoerd naar Nederland, maar bij pogingen om Dracaena Lemon Lime per boot te vervoeren, kwamen de stekplanten in slechte conditie aan in Nederland. Dus bleef dit het enige soort van Reijm Nieuwerkerk dat per vliegtuig moest worden aangevoerd. Inmiddels heeft de kwekerij verschillende proeven gedaan om de Lemon Lime alsnog per boot te vervoeren en dat is nu gelukt. Dit scheelt in vergelijking met luchtvervoer enorm veel in de CO2-footprint, maar ook veel in de kosten.

Bovendien ontdekte het bedrijf nog een bijkomend voordeel: de stekplanten komen nu geworteld aan in Nederland, wat de helft van de teelttijd in de kas scheelt. Het boottransport wordt nu onderdeel van het teeltproces. En ook dat scheelt weer energie, water, uitstoot en veel kosten.

“Door deze verandering van productie van de Lemon Lime in samenwerking met mijn Nederlandse partner Reijm geeft ons meer flexibiliteit om met boottransport te werken in plaats van met luchttransport”, aldus kweker Alex uit Costa Rica.

Reijm Nieuwerkerk wil het hier niet bij laten. Inmiddels is men aan het kijken of er tijdens het transport ook LED-verlichting toegepast kan worden, om het teeltproces tijdens het varen nog meer positief te beïnvloeden.

“Dit is een ideaal voorbeeld van een lange termijnsamenwerking tussen ketenpartners uit Costa Rica en Nederland”, zegt Jeroen Gelderblom die vanuit JConnecta werkt voor Reijm. “Deze nieuwe productielijn die is ontwikkeld verbetert de impact op het milieu, maar ook op marketing en rendement.”

Dit project bewijst dat het vergroten van duurzaamheid van je productieketen vaak juist leidt tot kostenbesparing in plaats van kostenvergroting.
 


23-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Schneider Youngplants via Green Career Consult


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS