zondag 26 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Terras-en balkononderzoek 2018: Hagenaar besteedt meeste tijd aan balkon of terras

Terras-en balkononderzoek 2018: Hagenaar besteedt meeste tijd aan balkon of terras

Den Haag besteedt de meeste tijd aan balkons- en (dak)terrassen van Nederland, Utrecht is het meest tevreden over hun ‘buiten’, Amsterdam heeft de groenste en Rotterdam heeft geen groene vingers. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van mooiwatplantendoen.nl. Het is de derde keer dat een landelijk onderzoek is gehouden om het ‘groengehalte’ en de tevredenheid te toetsen onder balkon- en terraseigenaren. 

Dit jaar spreken kruiden-, groente-, of andere eetbare planten meer aan dan vorig jaar. De voorkeur van de meeste balkon- en terraseigenaren heeft het liefst een mix van deze planten die hun ‘buiten’ sieren.

Ruim 70 procent van e planten wordt net als in 2017 gekocht in het tuincentrum. Gemiddeld besteden de terras- en balkoneigenaren 25 tot 100 euro aan het ‘zomerklaar’ maken van het (dak)terras of balkon. 

In vergelijking met de grote steden Den Haag, Utrecht en Rotterdam hebben Amsterdammers de meeste planten op hun (dak)terras en balkon staan. 78% van de balkons en (dak)terrassen zijn gevuld met groen. Ondanks dat Den haag de minste balkons heeft, wordt hier wel de meeste tijd aan het balkon besteed. De Hagenaars zien hun terras of balkon voornamelijk als een plek om te ontspannen.

Uit het Terras- en balkononderzoek 2018 blijkt dat Utrechters het meest tevreden zijn met hun (dak)terras en balkon, zij geven deze namelijk het rapportcijfer 7,2. Dit terwijl zij er het minste tijd en geld aan besteden vergeleken met de andere grote steden.

Rotterdammers zijn het minst tevreden met hun (dak)terras en/of balkon. Ze vinden hun ‘buiten’ te klein en te oud. Zou dit de reden zijn dat ze in Rotterdam de minst groene vingers hebben? Meer dan de helft geeft aan geen planten op hun balkon te hebben.

Het Terras- en balkononderzoek 2018 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 1.611 respondenten tussen de 18 en 88 jaar in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag met een (dak)terras of balkon. Met een terras wordt een terras of kleine tuin bedoeld van maximaal 50m2. Het onderzoek vond plaats tussen 15 mei en 4 juni 2018.


 


Leandra de Boef | 17-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS