zaterdag 23 februari 2019
Topbanner Kubo Floranews TOP

De 5 vragen aan... Paul Ras

De 5 vragen aan... Paul Ras

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Paul Ras, 56 jaar, getrouwd met kinderverpleegkundige Stefanie en vader van Suzanne (20 jaar) & Kirsten (18 jaar). Mijn oudste dochter heeft net haar studie afgerond, mijn jongste dochter volgt nog met een marketingstudie. Hoe leuk! Ik ben grote liefhebber van Italië, gek op koken, eten en wijn. Wij wonen in Bergschenhoek, gemeente Lansingerland in de regio Oostland, net ten noorden van Rotterdam.
Ik ben oprichter en sinds 2005 eigenaar van gespecialiseerd marketingbureau in de tuinbouw Sense marketing & more. Na 11 jaar Bloemenbureau Holland in de functie van areamanager en Hoofd Projectbureau destijds, vond ik het in 2005 tijd om zelfstandig te worden. Inmiddels ben ik al 13 jaar aan de slag met marketing voor en met veredelaars, kwekers, handel en retail. Ik focus mij daarbij vooral op analyse, strategie en projectmanagement. In het kader van marktanalyse organiseer ik ook regelmatig marktverkenningsreizen voor tuinbouwondernemers naar diverse afzetmarkten, zoals Canada/VS, Scandinavië, Frankrijk, Polen en Tsjechië. In het kader van strategie heb ik de afgelopen 3 jaar bovendien voor de Europese Commissie aanvragen van Europese promotieprojecten agrarische projecten mogen beoordelen. Intensief, maar afwisselend en leerzaam. Handige ervaring en kennis om agrarische organisaties bij hun aanvragen en projecten te kunnen bijstaan.

Paul ras

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Als zelfstandig marketing adviseur heb ik vrijheid en afwisseling om mijn interesse in marketing en ‘groen’ te combineren en in te zetten voor en bij veel prachtige bedrijven, vooral in de tuinbouw. Het leuke daarbij is dat ik mijn interesse, opleiding (Tuin- en Landschapsinrichting), ervaring (natuurbescherming, akkerbouw en tuinbouw) en netwerk kan combineren. Als zelfstandige is het natuurlijk niet altijd even makkelijk en beweegt je bedrijf mee op de golven van de markt, maar de onafhankelijkheid en afwisseling is mij veel waard. Daarbij is het contact met heel veel soorten mensen en bedrijven ontzettend leuk en leerzaam, want je hoort en ziet veel. En qua werk is het ene moment heel analytisch en strategisch en het andere moment juist heel praktisch uitvoerend en lekker concreet. Van die afwisselingen houd ik erg en ik ben niet te beroerd om van alles aan te pakken. Voor mijn projecten werk ik flexibel samen met allerlei specialisten op hun vakgebied. Het werken in een netwerkstructuur geeft het beste voor mijn klanten en is voor mij afwisselend en houdt mij actueel en scherp.
Nu ik wat ouder word, komt mijn ervaring en netwerk ook steeds meer van pas. Ik vind het daarbij belangrijk om naast mijn werk daarmee ook iets maatschappelijks en vrijwilligs te doen. Zo ben ik op dit moment bestuurslid van Hospice Lansingerland. Een prachtig en indrukwekkende instelling.


Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Heel actueel natuurlijk het Thaise voetbalteam en hun wonderbaarlijke redding uit de ondergelopen grot. Ongelofelijk dat zij teruggevonden zijn, 5 kilometer diep een ondergelopen grot in en nog meer bijzonder dat zij ook gered zijn. Maar mooi dat dit soort wonderen nog gebeuren. Wel triest dat er een reddingswerker bij omgekomen is.

Iets wat mij al langere tijd zorgen baart is de ‘plastic soep’. Vreselijk wat wij met elkaar de natuur in gooien. Goed dat er nu eindelijk iets aan gebeurt in gelukkig steeds meer landen, maar ook frustrerend wat er in veel landen nog steeds op straat of in de natuur belandt. Nog veel te doen, ook in de tuinbouw, want als ik om mij heen kijk en zie wat er allemaal aan eenmalig fust, plastic hoezen, steeketiketten wordt gebruikt en weggegooid. Ongelofelijk. Daar moeten we echt sneller iets aan doen met andere verpakkingen, afbreekbare verpakkingen en dergelijke. En laten wij daar als tuinbouw nu niet op de wetgeving wachten, maar zelf onze maatschappelijke verantwoording nemen. Niet alleen nodig, maar ook meteen goed voor het imago van de tuinbouw.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Privé heb ik nog veel wat reisbestemmingen op mijn verlanglijstje staan, maar daar proberen wij ieder jaar aan te werken, dus hopelijk komen er nog veel leuke bestemmingen aan. Deze zomer alvast Spanje EN Italië.
In mijn werk hoop ik dat ik nog jaren kan bijdragen om marketing steeds meer in de bedrijfsvoering van de bedrijven te krijgen. Niet als luxe extra, maar als onmisbaar onderdeel van de bedrijfsstrategie, zodat de agrarische sector/tuinbouw de omslag van product(ie) naar marktgericht helemaal gaat maken. De eindklant centraal, waarbij de marketing meer is dan promotionele middelen zoals beursdeelname, brochure, website of social media.
Tot slot is het leuk om mijn vakkennis op peil te houden met regelmatige cursussen en trainingen. Ik ben daartoe één van de circa 300 Europees gecertificeerde marketeers (SMP) geworden in Nederland. Voor mij vooral belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen, want dat is nodig om gecertificeerd te blijven. Ook belangrijk voor het vak marketing, wat een vrij beroep is. Zo’n certificering helpt de kwaliteit te waarborgen.

Wat ga je dit weekend doen?

Het wordt een vrij rustig, maar afwisselend weekend. Wij hebben een mooie ruime tuin, dus daar zal ik weer even in aan de slag moeten, maar dat doe ik graag. Lekker ontspannend. Tevens hebben wij wat afspraken met vrienden en familie. En zaterdag onze jongste dochter wegbrengen naar Schiphol voor een week naar Spanje met haar vriendinnen. Dat wordt vast een dolle boel. En zondag mogen wij op ons pasgeboren neefje Otis oppassen.


 

Bron: www.FloraNews.com
13-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN

Leuk stuk, Italie en marketing op de meest proffesionele manier en liefde voor tuinen we hebben meer gemeen dan ik wist!

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS