vrijdag 22 februari 2019
Topbanner Kubo Floranews TOP

Omzetwaarde bloemen- en plantenexport stabiel ten opzichte van 2017

Omzetwaarde bloemen- en plantenexport stabiel ten opzichte van 2017

De waarde van de omzet van Nederlandse bloemen- en plantenexport is over de eerste helft van 2018 gelijk aan die van vorig jaar. Volgens brancheorganisatie VGB werd over de eerste zes maanden van het jaar een omzetwaarde van € 3,4 miljard gerealiseerd.

De maand juni liet een bescheiden plus van 2,5% te zien en leidde tot een een omzetwaarde van € 459 miljoen. Planten tekenden hiervoor met een groei van 2,3% voor en bloemen met 2,7%. Dit terwijl planten het volgens VGB over de eerste zes maanden juist beter doen dan bloemen.

Opvallend is dat na zestien kwartalen van onafgebroken groei het afgelopen kwartaal iets lager was dan het tweede vorig jaar. In april en mei moest de exporterende groothandel 2,3% respectievelijk 1,4% inleveren en de plus van 2,5% kon dit niet goedmaken. Vooral de bloemenexport bleef achter, de planten maakten de achterstand na het eerste kwartaal daarentegen onverwacht goed.

De weersomstandigheden hebben volgens VGB dit jaar een onevenredig groot effect gehad op de bloemen- en plantenafzet en productie. Aanvankelijk was het voorjaar koud, waardoor de vraag naar met name tuinplanten achterbleef. Vooral maart en begin april kostte dit in belangrijke afzetgebieden omzet. Met mooi weer sloeg daarna de bloemenmarkt om en kromp de vraag in april en in mei. Bovendien waren er door overmatige regenval in Afrikaanse productiegebieden teelt-, leverings- en kwaliteitsproblemen.

 


13-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS