vrijdag 22 februari 2019
Floranews TOP Topbanner Kubo

Wat kan de droogte betekenen voor een bloemencorso?

Wat kan de droogte betekenen voor een bloemencorso?

Het is al een tijdlang droog, gras verdort, bomen gooien hun blad af. De natuur leidt. Liefhebbers van bloemencorso's houden hun hart vast. Want wat betekent het aanhoudende vochttekort voor de de bloemen?

Die bloemen zijn van levensbelang voor de corso's. En niet alleen omdat ze het hoofdbestanddeel van de wagens zijn. In Zundert wordt er bijvoorbeeld met de Dahlia's elk jaar flink wat geld verdiend voor het bloemenfestijn. Alle twintig deelnemende buurtschappen hebben hun eigen dahliavelden. Vanaf eind juli beginnen deze te bloeien. Vrijwilligers plukken elke dag de bloemen, want door elke dag de bloem weg te halen, blijft de plant bloeien. Aangezien het Zundertse Corso pas op 2 september is, is dit de komende weken erg belangrijk.

Er worden miljoenen bloemen geplukt voorafgaand aan het corso, waarvan het corso er zelf 8 miljoen nodig heeft. De andere miljoenen bloemen worden verkocht in binnen- en buitenland. Dat levert de Stichting Bloemencommissie Zundert elk jaar tussen de twee en drie ton euro op. Geld dat in het corso wordt gestoken.

De aanhoudende droogte kan dus consequenties hebben, maar volgens de voorzitter van de bloemencommissie, Ludo Gommers, is er geen reden tot paniek. Dat komt, omdat de buurtschappen de velden goed hebben kunnen sproeien. Weliswaar heeft het waterschap een rem gezet op het onttrekken van water uit sloten en beken. ,,Maar de buurtschappen maken gebruik van grondwater. En dat is er nog genoeg", zegt Gommers tegen BN De Stem.

Toch, zegt hij: ,,Moet de droogte niet nog weken aanhouden. Af en toe een bui is fijn. En, al houdt een dahlia best van zon, een beetje minder op zijn tijd zouden we ook niet zo erg vinden." Maar: ,,Het seizoen is nog jong, er kan nog van alles gebeuren. Vooralsnog maken wij ons geen zorgen."

 

 

 

 


12-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdW Dames


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS