zaterdag 23 februari 2019
Topbanner Kubo Floranews TOP

Rob Baan gevraagd om stadskas Den Haag te redden

Rob Baan gevraagd om stadskas Den Haag te redden

Vorige week werd bekend gemaakt dat Europa’s grootste stadskas Urban Farmers in Den Haag na twee jaar na de oprichting failliet is gegaan. De aangewezen curator onderzoekt waarom en voert gesprekken met partners die eventueel een doorstart kunnen maken op De Schilde. Eén van hen is dus Rob Baan van Koppert Cress.

Toen Rob Baan, directeur van Koppert Cress uit Monster, een paar jaar geleden de eerste plannen van Urban Farmers hoorde, dacht hij al: ‘Nee, hè!?’ ,,Vissen kweken en groente telen op de enige plek waar op fietsafstand én al die kassen staan, én zich de Scheveningse haven bevindt. Ik ben bang dat het bedrijf te makkelijk gedacht heeft ‘doen we even’. Nou, niet dus.”, zegt Baan tegen AD.nl

,,Maar”, vervolgt hij direct: ,,Begrijp me niet verkeerd: Urban Farmers is een goedbedoeld en charmant initiatief. Maar de noodzaak voor de kweek en teelt van groenten en vis in de stad, is er gewoonweg niet.”

Urban farmers faiiliet

Wat volgens Baan wél werkt op het dak van De Schilde, is een gezondheidscentrum voor de buurt, waar Haagse kinderen uit de wijk in een ‘demonstratietuin’ van alles geleerd wordt over gezonde voeding. Én zelf met het thema aan de slag kunnen. Volgens de Koppert Cress-directeur is op het gebied van gezonde voeding nog een wereld te winnen in Den Haag. ,,In veel wijken is de gezondheid van mensen ver beneden peil. Laat De Schilde nou nét midden in één van die wijken staan.”

En dus vroeg Baan op zijn beurt Mohamed el Mokaddem, tot voor kort directeur Public Affairs en HR bij Koppert Cress, dit uitdagende project op te gaan pakken. De Wateringer besloot als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan en maakt op deze manier meteen een vliegende start. Vier weken geleden had hij al een eerste gesprek met de gemeente Den Haag over een nieuwe koers voor de Haagse dakkas. ,,Rendabel telen is kansloos, dat heb ik de gemeente direct meegegeven”, zegt El Mokaddem. ,,Er zijn meer Westlandse ondernemers bij betrokken en die zeggen dat állemaal. Het moet écht meer een maatschappelijk verhaal gaan worden rondom voeding en gezondheid. Dat is een thema waar Rob Baan ongeveer zijn hele leven al mee bezig is. ‘Jij kent de wereld van publiek-privaat beter dan ik, wil jij er niet mee aan de slag?’, vroeg hij aan mij. Die handschoen pak ik graag op.”

De oud-wethouder van Westland zit nu om de tafel met de gemeente Den Haag en een aantal fondsen, zoals het EnergieFonds Den Haag en het Fonds Ruimtelijke Ordeningen Economie Den Haag, om te kijken hoe de dakkas nieuw leven ingeblazen kan worden.

Een oplossing die volgens El Mokaddem in een maatschappelijk concept schuilt. ,,Als thema hanteren we kas als apotheek”, legt de Westlander uit aan AD.nl. ,,Kijken of we van Den Haag de gezondste stad kunnen maken. Op een goede manier telen en verbinding met de wijk zoeken. Natuur- en milieueducatie voor basisscholen, aan de slag gaan met mensen met een beperking op de arbeidsmarkt, een wijkrestaurant om eenzaamheid tegen te gaan. De kas staat in wijken waar in hoge mate diabetes type 2 aanwezig is. Wij willen nu kijken of we met ons netwerk oplossingen kunnen realiseren. Zo liggen er ook allemaal lijntjes met het coalitieakkoord dat Den Haag heeft gemaakt. Tegen de gemeente en de aandeelhouders hebben we gezegd dat dit iets is waar ze ontzettend mee kunnen scoren.”

bron en foto: AD.nl 


12-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS