vrijdag 22 februari 2019
Floranews TOP Topbanner Kubo

Flevoplant Ens vecht conflict met Engelse afnemer uit in rechtbank

Flevoplant Ens vecht conflict met Engelse afnemer uit in rechtbank

De nieuwe betalingsvoorwaarden van Flevoplant uit Ens zijn voor de Engelse aardbeienleverancier van de supermarktketen Tesco onacceptabel. Een handelsconflict tussen het Engelse S&A Produce en Flevoplant werd woensdag in de rechtbank in Lelystad uitgevochten.

Door het conflict dreigen Engelse supermarkten in 2019 miljoenen aardbeien minder te krijgen. S&A Produce heeft de licentie van Flevoplant om in Engeland exclusief aardbeien van het ras Favori te verkopen. De planten voor het Engelse concern worden in Nederland door Flevoplant gekweekt, waar vandaan ze vervolgens naar kwekerijen in het Verenigd Koninkrijk gaan waar S&A ze opkweekt tot volwassen planten. De aardbeien worden aan onder meer supermarktketen Tesco verkocht. In november van 2017 werd afgesproken dat Flevoplant ruim 2,7 miljoen aardbeienplanten zou leveren, wat goed is voor een productie van ruim 4 miljoen kilo aan aardbeien. Voorheen was de afspraak dat S&A 25 procent van de koopsom vooraf betaalde en de rest na levering van de plantjes. Nu wil Flevoplant 80 procent vooraf.

aardbeien

Het conflict is zo hoog opgelopen dat Flevoplant dreigt de stekjes aan andere partijen te verkopen als de Engelsen de nieuwe voorwaarden niet accepteren. Het niet leveren van de planten is volgens de advocaat van S&A goed voor een strop van 10,3 miljoen euro.

Advocaat Alex Lever van Flevoplant dat de Engelsen de nieuwe voorwaarden niet hoeven te accepteren. ,,Het staat ze vrij de plantjes van andere kwekers te kopen." Volgens de advocaat is het niet waar dat S&A plotseling met deze nieuwe voorwaarden geconfronteerd is: "het was ze in november al bekend dat met het aantreden van Klaas Niewold als nieuwe directeur de voorwaarden zouden wijzigen."

Flevoplant wil graag dat de Engelsen de planten afnemen. Maar ba aandringen van de rechter om op de gang te onderhandelen bleven beide partijen tegenover elkaar staan. De voorzieningenrechter doet op maandag 9 juli 2018 uitspraak.

bron: DeNoordoostpolder


06-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdW Dames


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS