vrijdag 22 februari 2019
Topbanner Kubo Floranews TOP

Het is en blijft menselijk #blog

Het is en blijft menselijk #blog

Ik heb met heel veel genoegen, en eigenlijk ook wel verbazing, de blog gelezen van Rogier Schmit. Eens zeer plezierig om met ogen van iemand buiten de sector naar ontwikkelingen te kijken op digitaal vlak binnen de sector. Het geeft veel aanknopingspunten om eens verder over na te denken en tot actie te komen. Voor wie het niet gelezen heeft hier de weblink.

Maar een stukje viel mij erg op. Het bedrijf wat het meest klaar is voor de toekomst is, volgens Rogier Schmit, een bedrijf wat weinig gebruik maakt van digitale zaken, maar eigenlijk dagelijks in contact staat met zijn klanten in de gehele keten. Dus niets wordt overgeslagen. Vreemd toch, of toch niet. Contact is en blijft erg waardevol, digitaal of niet. Het gaat er naar mijn idee om wat wil je nou graag weten en krijg en/of geef je die informatie ook.

Non Social
Direct daarop inhakend rond het gebeuren van de sociale media. We spreken vaak vanuit ik en/of wij. We richten ons op wat wij belangrijk en/of leuk vinden om te delen. Wat zien we dan veelal gebeuren. Het begint leuk, het stagneert en we zakken steeds verder weg. We weten wel dat je bedrijf goed, leuk, mooi, meedenkend, snel is en kwaliteit zal leveren. Jullie kennen mijn mening toch….. kwaliteit is geen usp maar een voorwaarde om te mogen leveren.

Maar vraag je eens af, wat wil die klant van mij graag weten, horen en/of zien. Vind die het leuk om eens mee te denken over een nieuwe hoes of een nieuwe tray. Is die klant misschien geïnteresseerd in een nieuwe machine of juist in een partij bloemen of planten die er volgende maand aan zit te komen. Wil hij of zij misschien prijzen weten? Vraag het eens en wie weet komt er een pakkend bezoek uit wat je niet verwacht had.

Die consumenten klagen eigenlijk alleen maar, of hebben ze ook werkelijk vragen? Of misschien lopen ze ergens tegenaan. Het is nu erg warm in Nederland, misschien moeten we de consument wel helpen met het geven van de juiste hoeveelheid water per pot. U krijgt zeker een tevreden klant. En neem van mij aan dat het geven van die simpele vragen of tips soms veel beter werken, dan het laten zien van die dure potten of arrangementen.

Wordt weer social op de sociale media en kom zo in contact met de klant, waar dan ook in de keten. Vragen staat altijd nog vrij en een vraag oplossen geeft veelal een tevreden klant in plaats van alles zo maar aan te geven. Dat sociale contact kan leiden tot vele mooie zaken.

Het is mensenwerk
Het mooie van het voorbeeld van Rogier Schmit is dat het een bedrijf roemt, en ook noemt, wat in de gehele keten dagelijks contact heeft met zijn klanten. Daardoor veel informatie krijgt die ze kunnen gebruiken van en voor hun bedrijf en hun producten. Een mooi voorbeeld van non digitale informatie.

Maar ook bezoekers in je webshop, op je platform en gewoon op je website zijn mensen. Ze komen via een ander kanaal naar jouw platform/website. Dat eens goed analyseren geeft ook aan hoe en wat de mens doet op jouw digitale snelweg. Waar zoekt hij naar, waar blijft hij lang kijken, waar en wat bestelt hij of zij. Allemaal informatie die door een mens tot stand is gekomen. Zij klikken weg wanneer het niet interessant is of ze te veel moeite moeten doen om iets te kopen.
Duidelijkheid en eenvoud zijn daarin naar mijn idee de sleutelwoorden. Bekijk deze eens goed en ga eens op de stoel van de klant zitten. Of misschien nog beter, vraag het ze gewoon eens. Een hele korte vraag in deze is en blijft de zgn. NPS score. Hierbij staat de vraag centraal of jij als klant het product, de dienst, de website en/of de webshop zou aanbevelen aan een ander. Hoe menselijk willen we het hebben.

Eigenlijk is en blijft het nog steeds mensenwerk. Al kleden we het digitaal aan. Maar hou het vooral ook menselijk en denk steeds aan die mens. En durf vooral ook eens te vragen en ga dan open met elkaar een communicatie aan. Dat klantcontact is werkelijk zeer belangrijk en essentieel. Mens tot mens is en blijft nummer 1.

Ernst Jan Bos

Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 

Bron: www.bossocialbusiness.nl
05-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS