vrijdag 22 maart 2019
Topbanner Kubo Dummen Orange Top Flower Trials

Stadium tulp is weer vroeger

Stadium tulp is weer vroeger

Delphy Bloembollen verwacht dat de tulpen ongeveer tien dagen vroegen in stadium G zijn dan het langjarig gemiddelde. Op basis van deze voorspelling is het stadium G ongeveer 5 dagen vroeger dan afgelopen jaar, wat ook al een vroeg jaar was.

Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van afgelopen voorjaar en het rooitijdstip een gemiddelde stadiumdatum bepaald voor de in Nederland geteelde tulpen. De temperatuursom van dit jaar staat op plaats vijf van de warme jaren van afgelopen 46 jaar, sinds Delphy de metingen bijhoudt .

Om de bollen tijdig te kunnen prepareren, is stadiumonderzoek nodig. Delphy adviseert om op tijd het stadium te bepalen zodat bekend is hoe vlot de partij is en hoe groot de verschillen binnen de partij zijn. Hoewel het stadium bij hyacint minder wordt beïnvloed door de bodemtemperaturen, raadt Delphy aan ook in dit gewas stadiumonderzoek uit te voeren. Dit voorkomt in de broeierij het optreden van groene (stro)nagels.

Vijf bollen per monster
Wie stadiumonderzoek wil laten uitvoeren door Delphy, moet minimaal vijf bollen per monster aanleveren. Dit kan ingeleverd worden bij Delphy aan de Weeresteinstraat 10 in Hillegom.

Voor tulp geldt: stadiumonderzoek vanaf derde week juli voor de vroege partijen en Franse bollen. Voor Nederlandse hyacint geldt: stadiumonderzoek vanaf eind juli/begin augustus, afhankelijk van de rooidatum. Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk geldt: stadiumonderzoek vanaf de laatste week juli.

bron: Delphy

 


03-07-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Hepke - Team Westland


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS