maandag 24 juni 2019
FN TOP add Bakker.com via TFC

Pilot inzet WKK op intradaymarkt toont mooi rendement

Pilot inzet WKK op intradaymarkt toont mooi rendement

Hoe zou het zijn om te profiteren van een nieuwe energiemarkt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen? Deze ervaring ondergingen vijf tuinders in de afgelopen maanden. Ze deden mee aan een pilot van AgroEnergy voor de inzet van de WKK op de intradaymarkt. Wat zijn de resultaten van de pilot, hoe werkt de intradaymarkt en welke kansen biedt het?

Werking intradaymarkt
De intradaymarkt is volop in ontwikkeling. Door de opkomst van zonnepanelen en windenergie wordt de energieproductie een dag tevoren minder goed voorspelbaar. Dat betekent meer onbalans op de dag zelf, in de huidige markt. De onbalansprijzen zijn echter grillig, het is moeilijk om hier goed op te sturen. Toch zijn veel tuinders met een WKK afhankelijk van goede onbalansprijzen om afwijkingen in de APX-positie op te vangen. De intradaymarkt biedt een oplossing hiervoor.

De intradaymarkt ontstaat vanuit vraag en aanbod van veel verschillende partijen: Windparken, energieleveranciers, buitenlandse vraag en kleinere producenten.
Ieder heeft zo zijn eigen reden om gedurende de dag zijn elektriciteitspositie nog bij te stellen. AgroEnergy heeft een uitgebreide proef gedaan met vijf tuinders om te ervaren of het winstgevend is om op deze markten actief te zijn. Zeven WKK’s werden op werkdagen aangestuurd op basis van echte deals op de intradaymarkt. En dat leverde geld op.

Pilot
Het bedrijf ontwikkelde voor de pilot een nieuw product: BiedOptimaal Intraday, wat de APX-positie aanvult met verkoop- en inkoopdeals op momenten dat de prijzen op de intradaymarkt goed zijn. De tuinder stelt zijn randvoorwaarden in en daarna draait het proces automatisch. Hiermee bereiken tuinders twee doelen: beter buffermanagement en financieel resultaat. Vanaf oktober tot april draaide BiedOptimaal Intraday op alle werkdagen. In het begin werden twee runs per dag uitgevoerd en vanaf januari werd dit vier keer per dag. Bij elke run wordt gekeken naar de situatie van de buffer en de prijzen op de energiemarkt. Door rekening te houden met belichtingsuren en CO2-blokken, handelt BiedOptimaal alleen op momenten dat er geen impact is op de teelt. Het gevolg? Financieel rendement, zonder extra werk.
 


Mooi financieel rendement
Hans van der Waal heeft een tuinbouwbedrijf van 8 hectare, teelt paprika’s en deed mee aan de pilot. Hij vertelt enthousiast:
“Het is mooi om te zien hoe BiedOptimaal Intraday zo goed mogelijk de buffer vult en tegelijk een goed financieel rendement maakt. Het is ideaal dat dit ook vlak voor het leveringsmoment mogelijk is. BiedOptimaal Intraday benut op een slimme manier de buffer, zodat ik er geen omkijken naar heb.”
Ook het opvangen van WKK storingen kan goed via de intradaymarkt. Wanneer de WKK in storing gaat, zal BiedOptimaal Intraday de positie op de intradaymarkt terug gaan kopen. Dit zorgt voor zekerheid: de kans op hoge onbalanskosten is ineens een stuk kleiner.

Nieuw product na zomer beschikbaar

Samen met de pilotklanten kijkt AgroEnergy terug op een geslaagde pilot. Door geregeld met elkaar te spreken over de resultaten en feedback snel te verwerken in het prototype, is er een goed beeld ontstaan van de beste opzet. Dagelijks zijn er deals gedaan op de intradaymarkt. Inmiddels is er gestart met de ontwikkeling van een volledig product waarin alle noodzakelijke functionaliteiten beschikbaar zijn. Na de zomer komt dit beschikbaar.

 


26-06-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Anthura - VONQ


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS