zondag 24 februari 2019
Topbanner Kubo Floranews TOP

Kwekersgevoel niet meer nodig? #blog

Kwekersgevoel niet meer nodig? #blog

Afgelopen weekend in het Vakblad voor de Bloemisterij al extra informatie over Artificial Intelligence (AI) en machine learning. Dat wekt alleen maar mijn interesse. Dan natuurlijk een bezoek brengen aan de GreenTech in de RAI om eens aan te horen en te bekijken wat nou werkelijk de situatie is. Nou, die gaat steeds verder en alleen maar harder. Even wat punten die mij opvielen en die we in de gaten moeten gaan houden.

Klimaat is gevoel
We kennen het wel van weleer. Een kweker loopt de kas in en zegt: “het voelt hier niet prettig, het gewas groeit niet lekker”. Zo’n uitspraak waarvan je denkt, wat voelt hij dan. Het gevoel van en over het klimaat in de kas en daarnaast de stand van het gewas. Een echte kweker kon dat. Dat gevoel zat er veelal al vroeg in en liet hem/haar weinig in de steek. Zeker toen de klimaatcomputers alleen nog maar redelijk eenvoudige metingen konden uitvoeren was het “gevoel” van een kweker in samenhang met het gemeten klimaat essentieel.
Datzelfde gaat op voor het substraat. Een potgrond of steenwolsubstraat was ook een kwestie van aanvoelen. Het geven van een eenheidssubstraat aan kwekers werkte ook niet. Kon kweker A er zeer goed mee omgaan dan wil dat niet zeggen dat kweker B dat ook goed kon.

Alleen tegenwoordig kunnen we met zeer diverse sensoren veel meer meten en daarmee ook bekijken. Gemeten waarden zijn natuurlijk vele malen objectiever dan gevoelswaarden. We kunnen het klimaat zeer goed meten. We kunnen de vochtigheid van het substraat goed meten en middels sensorische metingen kunnen we ook steeds meer aan en rond het gewas meten. Al die metingen tezamen worden zoveel waarden dat een kweker misschien juist wel steeds meer moeite heeft te ze begrijpen en op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen. Wordt het gevoel soms uitgeschakeld?

Big Data
Wanneer producenten van klimaatcomputers of sensoren hun data per kwekerij kunnen combineren dan kunnen ze dat ook van alle kwekerijen en/of klanten. Deze brij aan data kunnen we gerust “Big Data” noemen. Er komt zoveel data beschikbaar dat op basis daarvan beslissingen kunnen worden genomen rond het klimaat, watergiften, CO2 waarden, toedienen nutriënten en noem maar op.
Eigenlijk alles wat te meten is, is te verzamelen en te beoordelen. Alleen, kunnen en willen we dat? Het verzamelen van die data is technisch het punt niet. Maar komt er dan niet zoveel data ter beschikking dat we het overzicht kwijt gaan raken. Nemen we wel de juiste beslissingen rond het kasklimaat en vele andere zaken in de kas? Dan komt er misschien toch iets anders om de hoek kijken. Het zgn. machine learning. We geven een computer de opdracht alle data te analyseren en daarvan te leren. En doordat leren wordt de computer steeds slimmer en beter. Op basis van vele en zeer diverse berekeningen die wij als mens veelal niet kunnen bevatten kan een computer gefundeerde beslissingen nemen. Schakelen we de kweker daar misschien volledig mee uit? Naar mijn mening zou dat heel goed mogelijk kunnen zijn. De computer bepaalt precies welke klimatologische en teeltmaatregelen er uitgevoerd moeten worden om klimaat en groei volledig op elkaar af te stemmen.

Alleen willen we dat? Staan we toe dat al onze data wordt gebruikt om zaken te regelen in de kas. Vertrouwen we een grote computer meer dan een blik en gevoel van een tuinder? Dat is een essentiële vraag. Voordat vele kwekers hier ja op gaan zeggen zal er voor velen nog een heel hoop water door de Rijn stromen. Anderen zullen er veel sneller aan toe zijn.

Schakelen ze de kweker uit? Naar mijn mening, JA!! Kunnen we direct alles met AI? Zeker nog niet. Een kas met een gewas is al heel wat anders dan een kas met potplanten in diverse stadia. Het ene gewas zullen we sneller doorhebben dan het andere. Zal het gebeuren? Naar mijn visie, zeer zeker. Data is beter te vertrouwen dan het gevoel van een persoon. Zonder daarmee een kweker iets te kort te willen doen. Maar data is betrouwbaar en een persoon is beïnvloedbaar. Ik denk wel dat we in de tuinbouw aan de vooravond staan van de invoering van steeds meer AI en machine learning. Ik heb een behoorlijk aantal bedrijven gezien die daar mee bezig zijn en zeker de start-ups lieten zeer interessante zaken zien. We maken samen met de mens steeds meer gebruik van data, een mooie ontwikkeling.

Ernst Jan Bos
 

Bron: www.bossocialbusiness.nl
14-06-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS