dinsdag 20 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

Platform stimuleert ketensamenwerking in Noord-Limburgse sierteelt

Platform stimuleert ketensamenwerking in Noord-Limburgse sierteelt

Het 4C Spring Platform moet de regionale sierteeltdaghandel in Noord-Limburg efficiënter, duurzamer en slimmer maken door ladingstromen te combineren. Tien sierteeltkwekers en logistiek dienstverleners Van Zaal Transport en Mercuur zien brood in het project. Uiteindelijk doel van het ketensamenwerkingsproject is dat meer partijen aansluiten.

Na een aanloopperiode van 2,5 jaar klaar is het platform klaar om daadwerkelijk van start te gaan. Aanleiding voor het project is dat de regionale daghandel in de tuinbouw op dit moment vaak niet kostenefficiënt is. De te kleine volumes laten het de transporteur of logistiek dienstverlener vaak niet toe om optimaal te vervoeren. De logistiek dienstverleners genereren de kleine volumes hoofdzakelijk in Noord-Limburg en leveren de sierteeltplanten voornamelijk vlak over de grens in Duitsland af. Verschillende logistiek dienstverleners rijden in dezelfde regio kriskras door elkaar met vergelijkbare rondritten. De strakke tijdschema’s staan een optimalisatie vaak ook in de weg.

Door uitwisseling van lading via een digitaal vrachtplatform zijn de twee deelnemende logistiek dienstverleners, Mercuur uit Venlo en Van Zaal Transport uit het Noord-Hollandse De Kwakel, voortaan in staat om hun ritten beter in te plannen, wat uiteindelijk ook weer ten goede komt aan de kwekers. Beide benadrukken dat logistiek een erg belangrijke component is binnen de sierteeltketen.

Het is de bedoeling dat meer partijen zich aansluiten bij het Spring Platform, maar er wordt voorzichtig gestart stap voor stap opgeschaald. Als het project loopt, kan de aanpak ook in andere regio’s worden toegepast. Hierbij wordt egdacht aan de regio’s Zundert en Boskoop.

Opzet onafhankelijke beheersorganisatie
Binnen het project is het doel om een community te vormen van kwekers, logistiek dienstverleners en handelaren. Ook wordt een onpartijdige beheersorganisatie opgezet, die deze cross sectorale en horizontale samenwerking in goede banen leidt.

Administratie lege karren
Binnen het platform – dat de eerste drie maanden gratis is – is inmiddels ook een applicatie voorzien voor materialenbeheer. Die applicatie moet er voor zorgen dat de administratie van de Deense karren en ander fust of equipement op een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke manier kan worden bijgehouden op het platform.

bron: logistiek.nl

 


12-06-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS