zondag 24 februari 2019
Floranews TOP Topbanner Kubo

Man vast op verdenking van smokkel beschermde orchideeŽn

Man vast op verdenking van smokkel beschermde orchideeŽn

De Douane heeft vorige week met ondersteuning van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een Peruaans echtpaar aangehouden op Schiphol. In hun koffer trof de douane  ongeveer 440 beschermde orchideeën aan zonder de bijbehorende papieren. Het echtpaar kwam uit Peru en was op doorreis naar Duitsland. De man is door de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam in bewaring gesteld voor 14 dagen. De orchideeën zijn in beslag genomen en ondergebracht in een quarantainekas.

Omdat de aangetroffen orchideeën tot een beschermde plantensoort behoren, hoort het transport begeleid te worden door documenten waaruit blijkt dat ze legaal verkregen zijn en dat ze bijvoorbeeld niet zijn geroofd uit de natuur. Die documenten ontbraken en dat is strafbaar. De man en vrouw worden verdacht van overtreding van de Wet Natuurbescherming en de Plantenziektewet. De vrouw is heengezonden met een dagvaarding voor een politierechter zitting op 24 augustus.

De handel in beschermde plant- en diersoorten is internationaal aan strikte regels gebonden in de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). Nederland heeft de plicht om de internationale rechtsorde te handhaven, onder meer door het bestrijden van deze vormen van criminaliteit en daarmee samenhangende ondermijnende activiteiten.

bron: OM 


12-06-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS