vrijdag 24 mei 2019
FlowerTrials 1 mei Top VvdM AmaVerde

ING: Zon schijnt weer voor sierteelt en glasgroenteteelt

ING: Zon schijnt weer voor sierteelt en glasgroenteteelt

Ook al valt de export door het koude eerste kwartaal nog wat tegen, volgens sectoreconoom van de ING Agrarische sector Henk van den Brink is het vertrouwen en de investeringsbereidheid groot in de sierteelt en de glasgroenteteelt.

In meerdere sectoren binnen de land- en tuinbouw vallen de prijs- en omzetontwikkeling in de eerste helft van dit jaar tegen, maar niet in de sierteelt. Deze sector staat er volgens Van den Brink het meest gunstig voor.

Vooralsnog is de omzetontwikkeling van planten beter dan die van snijbloemen. Uitzondering hierop is Phalaenopsis, waar al sinds september slechte prijzen voor worden betaald. De export naar het Verenigd Koninkrijk is verder gedaald vanwege de dure euro, maar dit kon worden opgevangen de toenemende exportvraag vanuit andere (Oost-) Europese landen. De verwachting is dat de vraag van de Britse consument naar bijvoorbeeld Nederlandse tomaten en chrysanten redelijk op peil zal blijven, ook als deze producten iets duurder worden en dat Britse telers de rol van Nederlandse niet of nauwelijks zullen kunnen overnemen.

Ook voor telers van glasgroenten schijnt na een donker begin van het jaar inmiddels de zon weer volop. De opgelopen achterstanden in de productie zijn ingehaald en de kwaliteit is goed. Zo ook de vraag en de prijzen zijn gemiddeld (tomaten en paprika’s) tot goed (komkommers) te noemen. In de tomatenteelt staan recent de prijzen door het toegenomen aanbod uit het buitenland wat onder druk, maar de verwachting is dat net als in de afgelopen drie jaar de tweede helft van 2018 de tegenvallende opbrengsten ruimschoots kan compenseren. Er wordt volop geïnvesteerd in overnames en nieuwbouw. Areaaluitbreiding vindt vooral plaats rond Andijk, Terneuzen, Dinteloord en de Zuidplaspolder. Opvallend in de tuinbouw is de snelle groei van de teelt van aardbeien en andere zacht fruit soorten.

 

 


05-06-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen Schoneveld FT


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS