zaterdag 23 februari 2019
Topbanner Kubo Floranews TOP

De 5 vragen aan... Stefan Kretschmer

De 5 vragen aan... Stefan Kretschmer

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Hallo, ik ben Stefan Kretschmer. Ik ben van opgeleid als kweker, praat soms, als niemand naar me luistert, tegen mijn hond en breng ik mijn vakantie - heel Duits - meestal door aan de Nederlandse Noordzeekust, omdat in tegenstelling tot de Duitse stranden de zee daar niet steeds verdwijnt. In de afgelopen jaren heb ik vooral gewerkt voor Duitse plantenhandelaars. Meest recent als marketingdirecteur bij GASA Germany en twee jaar geleden heb ik de sprong gewaagd naar het zelfstandig ondernemerschap en richtte ik mijn eigen bedrijf op: "Klartext-Einfach gut vermarkten” is het eerste marketingadviesbureau in de Duitse tuinbouw. We begeleiden tuinbouwbedrijven op alle gebieden rond het vermarkten van hun bloemen en planten, van de juiste assortimentplanning, een fatsoenlijke weekaanbieding en topproductfoto's tot klassieke marketing, zoals concepten of flyers, websites en wat er nog meer is.

Ik hou van wat ik doe, ook al is het soms niet zo eenvoudig om een ervaren kweker ervan te overtuigen dat het tegenwoordig echt wel zin heeft om op het internet aanwezig te zijn, maar dat is wel waar mijn werk om draait. Zelfs als deze onafhankelijkheid me nachtelijke hoofdbrekers en veel koppen koffie kost, mijn haarkleur nu is veranderd van mooi donkergrijs in een nogal lichtgrijs, zou ik zeggen dat elke witte haar de moeite waard geweest is.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Ik heb tientallen jaren ervaring opgedaan in de groene sector en weet nu precies waar het op aan komt op gebied van bij verkoop en marketing van bloemen en planten. Met mijn eigen bedrijf, heb ik nu de mogelijkheid om al mijn kennis te bundelen en echt een verschil te maken. Ik ben van mening dat onze industrie mensen nodig heeft die buiten de gebaande paden durven te denken en nieuwe ideeën durven te implementeren. Grote bedrijven zijn vaak aan bepaalde normen gebonden en kunnen zich geen grote flexibiliteit veroorloven. Dat is bij ons anders. Met Klartext verbind ik solide bedrijfsadvies met innovatieve marketing en heb ik de mogelijkheid elke klant individueel te reageren en me volledig op één ding te richten. Dat geeft mij echt voldoening.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Dat is een vraag die ik waarschijnlijk elke week zou kunnen beantwoorden. Onze sector leeft op veel onderlinge contacten en heeft een grote netwerkgedachte. Daarom word ik herhaaldelijk geconfronteerd met nieuwe ontwikkelingen, problemen en ook voorgestelde oplossingen via verschillende kanalen. Ik heb contacten met kwekers, marketeers en handelaren en vind het altijd spannend om te zien hoe verschillende meningen en benaderingen zijn, hoewel het beter voor iedereen zou zijn als ze één stem zouden vormen. Dus in plaats van te reageren op specifiek nieuws, zou ik er de voorkeur aan willen geven nogmaals te benadrukken dat ongeacht wat voor nieuws het is, het altijd de moeite waard is om vragen te stellen voordat je een oordeel velt.

Oké, om het concreter te maken: De hele tuinbouwindustrie lijdt, ondanks alle certificeringen, onder de nooit eindigende verwoestende testresultaten over met pesticiden verontreinigde bloemen en planten in de detailhandel. Er zijn nog te veel tuinbouwbedrijven die reclame maken voor de duurzaamheid van hun productie, maar in werkelijk helemaal niet zo duurzaam werken als ze beweren. Hierin moeten dringend zaken veranderen, omdat we allemaal - of het nu producenten, groothandelaren of tuincentra zijn - in hetzelfde schuitje zitten. Hierin moeten we veel nauwer samenwerken, want er komt zeker weten weer een volgende test aan.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Voor mij gaat het er in de eerste plaats om om de tuinbouwbedrijven in onze sector klaar te stomen voor de toekomst. Een kweker moet tegenwoordig niet "gewoon" tuinder zijn, de productie van planten is slechts de basis. In het verleden moest een tuinbouwbedrijf haar producten produceren en aanbieden in goede kwaliteit, vandaag moet het ze bovendien op de markt brengen, leverbetrouwbaarheid garanderen, speciale assortimenten plannen, tegelijkertijd de markt en de concurrentie in het oog houden en het bedrijf constant aan nieuwe wettelijke normen aanpassen. Een kweker is tegenwoordig een manager, ondernemer, verkoper, fotograaf, analist en visionair. Dit lijkt misschien veel, soms kan het dat ook zijn, maar mijn doel is om al mijn klanten te helpen niet alleen met de nieuwe marktomstandigheden om te gaan, maar ze ook echt te gebruiken. Hier liggen enorme mogelijkheden en het is mijn visie om deze kansen voor elk bedrijf individueel te doorgronden en te grijpen.

Wat ga je dit weekend doen?

Hmm… ik werk waarschijnlijk een beetje in de tuin en praat tegen mijn hond als niemand luistert. Nee hoor, grapje... ik heb vier kinderen van 12, 16, 25 en 30 en een kleindochter van een jaar oud. We hebben twee honden thuis, een kat, twee konijnen en een vrouw, die heb ik ook. Ach, ik heb niets gepland voor mijn weekend, maar dat hoef ik meestal ook niet te doen, want als ik één ding zeker weet, is het wel dat mijn familie daar al genoeg ideeën over heeft. Ik denk dat het best druk wordt ...

 

 


 

Bron: www.FloraNews.com
01-06-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS