zondag 20 januari 2019
Topbanner Kubo Floranews TOP

Pilot voor CO2 uit buitenlucht van start

Pilot voor CO2 uit buitenlucht van start

Met een bijeenkomst van de begeleidingscommissie is de pilot CO2 uit de buitenlucht van start gegaan. Het doel van het project is om CO2 uit de buitenlucht bij een kas af te vangen en gedoseerd in de kas in te brengen. CO2 uit buitenlucht kan volgens LTO Glaskracht Nederland een belangrijke optie zijn voor glastuinbouwlocaties buiten het huidige OCAP netwerk.

Het project wordt uitgevoerd door TNO. Met de proef wil men komen tot een CO2-afvang en doseer systeem dat de CO2 concentratie in de kas kan verhogen tot de gewenste concentratie tegen een kostprijs van 40 euro per ton.

In het project worden allereerst aantal technische vragen ten behoeve van het ontwerp van het proces beantwoord: welke luchtstromen zijn er, welke temperaturen, welke materialen en sorbenten kunnen het beste toegepast worden. Daarna wordt een ontwerp gemaakt op basis van de eisen en randvoorwaarden van een typische kas en wordt het proces op kleine schaal getest, zowel in het laboratorium als op locatie bij een tuinder. Tenslotte wordt een techno- economische evaluatie uitgevoerd om de businesscase te onderbouwen, opschaling mogelijk te maken en het systeem verder tot een product te ontwikkelen.

Het project wordt grotendeels gefinancierd vanuit de Topsector Energie; TKI Gas, CCUS call en loopt tot einde van dit jaar.

bron: LTO Glaskracht Nederland 


Leandra de Boef | 15-05-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS