maandag 22 april 2019
Top VvdM Hamifleurs FlowerTrials

Belgen kopen steeds meer bloemen en planten

Belgen kopen steeds meer bloemen en planten

Het aantal aankopen van bloemen en planten in België steeg vorig jaar waardoor de totale sierteeltbestedingen voor het eerst sinds 2012 opnieuw groeiden. Het aantal kopers daalde wel verder en dat baart zorgen. De meeste kopers zijn er voor snijbloemen, op de voet gevolgd door de kamerplanten. Dit blijkt uit gegevens die GfK Belgium verzamelde bij een steekproef van 5.000 belgen van 15 jaar en ouder in opdracht van VLAM.

De neergaande tendens van de sierteeltbestedingen lijkt gestopt. Vorig jaar stegen deze bestedingen voor het eerst sinds 2012 met 2%. De oorzaken hiervan zijn enerzijds het herwonnen consumentenvertrouwen, waardoor het aantal sierteeltaankopen groeide, anderzijds de zonnige en zachte lente van 2017, die een sterke start van het seizoen voor buitenplanten met zich meebracht.

De stijging was enkel terug te vinden in Brussel (+6%) en in Vlaanderen (+3%). In Wallonië bleven de sierteeltbestedingen stabiel. De totale sierteeltbesteding in België bedroeg in 2017 315 miljoen euro of zo’n 34 euro per Belg (15 jaar en ouder). 59% van de sierteeltomzet wordt in Vlaanderen gerealiseerd en dit aandeel is lichtjes gestegen.

Een groot deel vaan de aankopen, 64%, is voor eigen gebruik of om te cadeau te geven binnen het gezin. Eén op vier aankopen is bedoeld om te schenken buiten het gezin.
 
Bloemist Brussel
Aankoop stijgt met de leeftijd
 
Uit de steekproef blijkt dat de aankoop van sierteeltproducten leeftijdsgebonden is; de sierteeltbestedingen stijgen fors met de leeftijd. De 50-plussers vormen de belangrijkste groep binnen de sierteeltmarkt. Deze groep wordt belangrijker met de jaren en is inmiddels al goed voor ruim twee derde van de omzet. Vooral de 65-plussers zijn trouwe sierteeltkopers.

Belgen jonger dan 35 jaar zijn ondervertegenwoordigd op de sierteeltmarkt. Bovendien is deze groep sinds 2004 sterk gekrompen. De laatste drie jaar zien we wel een lichte verbetering en blijft het aantal kopers quasi stabiel. Deze jonge bevolkingsgroep ontdekt ook steeds meer het hele sierteeltassortiment. Twaalf jaar geleden kochten deze jongeren hoofdzakelijk snijbloemen. Nu is hun aangekochte assortiment gediversifieerd en bestaat het meer uit planten en boomkwekerijproducten. Sinds 2013 voert VLAM actie om net die jongeren opnieuw warm te maken voor bloemen en planten. De Floor-campagne spreekt de jongeren aan via sociale media en geeft hen tips op maat. Een campagne die mikt op een effect op lange termijn, want de gewoonte om zich te omringen met bloemen en planten wordt ook meegenomen als men ouder wordt.

Dalend aantal kopers
 
Ondanks de bestedingsgroei blijft het aantal sierteeltkopers zorgen baren. Hun aantal krimpt verder en bedraagt nu 41 op 100. Dit betekent dat er, reeds enkele jaren na elkaar, meer niet–kopers dan kopers zijn voor sierteeltproducten. Tien jaar geleden kochten 66 op 100 Belgen bloemen en/of planten. Het aantal aankopen per koper steeg wel waardoor de totale sierteeltomzet toenam.

Tuincentra winnen verder terrein

De bloemenwinkel, die in het verleden veel terrein verloor, schommelt de laatste jaren tussen de 35 en de 37% marktaandeel en blijft marktleider. Het tuincentrum is een groeier op lange termijn en ziet zijn marktaandeel na een minder 2016 nu verder groeien. Dit kanaal is met een marktaandeel van 29% het tweede belangrijkste aankoopkanaal voor bloemen en groen. De supermarkt groeit lichtjes verder en haalt nu een marktaandeel van 15%. De openbare markt heeft 7% van de sierteeltmarkt in handen. De rechtstreekse verkoop via de producent/kweker groeide in de crisisperiode tot 7% marktaandeel, maar deze groei is nu voorbij en het aandeel daalde naar 4%. De doe-het-zelfzaak is een klein kanaal en neemt ook 4% van de sierteeltmarkt voor zijn rekening.

bron: Gfk Belgium

 


16-04-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Hepke - Team Westland


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS