maandag 22 april 2019
FlowerTrials Dummen Orange Top Flower Trials

De 5 vragen aan...Matthijs Jasperse

De 5 vragen aan...Matthijs Jasperse

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Matthijs Jasperse. Ik ben sterk geworteld in en rondom Rotterdam en ben een verbindende creatieveling, sterk in het relationele en altijd met oog op verbetering. Ik ben drie jaar een onderdeel van Florpartners, een team enthousiastelingen dat ziel en zaligheid legt in het versterken van het Nederlandse tuinbouwcluster. Internationalisering en supply chain zijn de rode draden in mijn projecten, twee voorbeelden: (1) export van NL paprika naar China – regie op de keten én de marktontwikkeling vanuit perspectief Nederlandse telers en (2) het Internationaliseringsprogramma voor de toekomstige leiders van de tuinbouw (Grenzeloos Groeien – Young Executives).

Matthijs Jasperse

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Ik ervaar wereldwijd een grote vraag naar onze, Nederlandse, producten en diensten. In het geval van de paprika’s naar China: Voor de import van paprika sloot de Chinese overheid een overeenkomst met de Nederlandse. Wij, Nederland, hebben het voorrecht als enige te mogen produceren voor de Chinese markt. Tel daarbij op dat de Chinese consument gezonde, voedselveilige groenten en fruit uit het buitenland prevaleert boven lokaal geproduceerd voedsel en concludeer: een groot compliment naar onze veilige producten én een mega kans voor Nederlandse producenten. Ik voel me vereerd dit project van centraal georganiseerde export namens de Nederlandse telers te trekken en zo voor de eerste procenten exportaandeel te kunnen zorgen! Dan het andere actuele onderwerp “Grenzeloos Groeien”. Ik begeleid een groep van 21 jonge tuinbouwondernemers. In een tweejarig programma leren ze de dynamiek van de internationaliserende tuinbouw kennen. We weten allemaal dat de kansen voor Nederlandse tuinbouw met name in het buitenland liggen, de jongeren zijn zich daarvan bewust en de meeste handelen daar ook naar! We hebben daar een programma voor ontwikkeld dat ze op inhoudelijk, cultureel en sociaal vlak bagage geeft en hun netwerk in binnen- en buitenland vergroot! Het maakt me trots te zien hoe de groep zich ontwikkelt!

NL Paprika

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd bezig gehouden?

De vele maatregelen die Trump trof om, in zijn beleving, de interne markt te beschermen. Enerzijds de importheffingen, anderzijds het optrekken van de muur om de migratie vanuit Zuid- en Centraal Amerika tegen te houden. Met de groep Young Executives bezochten we recent Californië, waar we met eigen ogen zagen dat er grote arbeidsproblemen zijn (vele vacatures/ groene vingers gewenst in de tuinbouw). Het lijkt alsof Trump zijn ogen voor deze issues sluit, terwijl de behoefte naar lokaal geproduceerd voedsel in USA groeiende is. De beperkende maatregelen en het verslechterende imago heeft natuurlijk geen aanzuigende werking. Toch staan Amerikaanse investeerders te popelen te investeren in glastuinbouw, we spraken een investeerder die graag zijn fonds van 300 miljoen dollar beschikbaar stelt aan Nederlandse telers.

Young Executives Florpartners

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Graag zie ik dat we niet langer spreken over de sector “tuinbouw” en alle cijfers en techniek die daarbij horen, maar juist over de bijdrage aan gezondheid en welbevinden die we leveren aan onze klanten, vooral de Europese consument. Ik zie graag dat we minder naar binnen gekeerd zijn zodat we meer kruisbestuiving krijgen met andere gezondheid-brengers, kennis, culturen en zeker ook talent. Innovatie, internationaal, meertalig, gezondheid en geluk, dichtbij de planeet, de natuur, lean, branding, trade marketing, consumenten, procesoptimalisatie, etc. etc. Als je denkt vanuit deze begrippen dan creëren we toegang tot een grote wereld en maken we een ingang vóór een grote wereld! Laten we beginnen met het slaan van de brug naar talenten die ons verder gaan brengen!

Wat ga je dit weekend doen?

Met een grote glimlach zal ik terugkijken op komend weekend! Met name dankzij de sportactiviteiten die in de planning staan. Om te beginnen de roeisters die ik als coach ga begeleiden en mijn persoonlijke fietstrainingen! Daarnaast vieren vrienden zaterdagavond de 20 jaar die hij en zij al samen zijn, op de Maasboulevard, met uitzicht op de “Zwaan”. Heerlijk vooruitzicht!

In het najaar start een nieuwe groep Young Executives, geïnteresseerden mogen met mij contact op nemen.
 

Bron: www.FloraNews.com
13-04-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen Schoneveld FT

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS