zondag 21 april 2019
Dummen Orange Top Flower Trials Top VvdM Hamifleurs

Data, je krijgt er nooit genoeg van #blog

Data, je krijgt er nooit genoeg van #blog

Afgelopen maandag, 9 april 2018, ben ik eens goed bijgepraat over de ontwikkelingen bij en rondom de diverse Greenports. In het nieuwe World Horti Center werd een bijeenkomst gehouden met de aansprekende titel: Roadmap Next Economy Greenport. Dat beloofde veel en laat ik eerlijk zijn het werd ook veel. Transitie van de sector is meer dan wenselijk. Maar een van de ontwikkelingen die mij sterk is bijgebleven is hoe ver staan wij eigenlijk met het begrip big data en daarbij ook het begrip blockchain.

Big Data
Het is zo’n mooie term maar wat is dat nou eigenlijk en wat kunnen we er mee. Tja en net zoals met veel andere termen is er niet echt een eenduidige definitie van het begrip big data. Het is heel erg veel data. Er wordt tegenwoordig erg veel opgeslagen en op een dusdanige manier dat er middels software, machine learning en/of algoritmes vele zaken uit te leren en te halen zijn. Een voorbeeld.
We weten ongeveer hoeveel unieke bezoekers er komen op de websites van Amazon, dit zijn per maand 197.000.000 unieke bezoekers. Die klikken ergens op en gaan misschien weer weg. Sommigen zoeken vrij lang en gaan dan weer weg. Maar een groot aantal zal ook wat kopen. Dat is voor Amazon een hele vracht data wat ze kunnen gebruiken. Ze weten uw pad van zoeken, ze weten wat u gekocht heeft en wat misschien uw volgende aankoop is. Allemaal data die niet even door twee mensen per maand zo even bekeken kan worden. Daar wordt gewerkt met zeer diepgravende software en algoritmes om te bepalen wat ze willen weten. Want met een algoritme kan je uit die miljoenen bezoeken per maand bepalen wat je eigenlijk wil weten. Dat is wat ik noem een knap stukje werk hoe men met data om kan gaan en dat dat big is snappen we wel.

Nu even naar onze sector terug. Zou het niet super interessant zijn om te weten hoe een tuin, huis, woonkamer of andere belangrijke zaken er van een consument uit zal zien om ze uiteindelijk de beste planten/bloemen te verkopen die er zijn. Dit om te komen tot een zeer goede en gerichte aankoop om het meeste plezier van de plant te hebben. Is deze data er? Ik denk van niet. Maar zou het interessant zijn? Is de consument bereid om zijn data te delen met ons? Dat zou zo maar eens kunnen. En we halen de teleurstellingsfactor naar beneden en dat is wenselijk toch. Kan een kweker dit alleen? Nee er zal samengewerkt moeten worden.
Binnen de groente is er een project gestart waaraan wordt gewerkt met data en het slim inzetten van data om gezond en gepersonaliseerd voedsel te kopen. De consument krijgt een voedingsadvies vanuit de sector om aan te geven dit is voor u de beste tomaat of iets anders. Past bij uw leefpatroon en uw gezondheid.

Maar data toepassen op kleinere schaal is ook al mogelijk. Gegevens van de ketenpartners zijn daarbij essentieel. Of deze nou online verkopen of via een winkel of anderzijds, de data die daar uit kan komen is en blijft essentieel. Hiermee kunnen we terug gaan naar de gegevens van alle ketenschakels en zo komen tot een optimaal product en een optimale afzet. Kortom mogelijkheden te over. Wie gaat dat oppakken?

Blockchain
Ook zo’n term die met regelmaat naar voren komt. Ontwikkelingen in blockchain zullen we moeten oppakken om kennis en data te delen.
Eigenlijk kan je het redelijk eenvoudig vergelijken met het werken met OneDrive, Google Drive of Dropbox. Als je het goed gebruikt kunnen meerdere mensen gebruik maken van de data die jij daar hebt staan. Meerdere mensen kunnen het bewerken en gebruiken.

Bij Blockchain wordt o.a. hetzelfde principe gebruikt. Jij kan binnen een blockchain data gebruiken van een ander bedrijf. Zij stellen die binnen een chain ter beschikking. Je hoeft dus niet zelf alle data te verzamelen maar je kan gebruik maken van data die een ander al heeft. Er zit veel meer achter maar dat leg ik hier niet uit.
Voor diverse webshop en/of andere digitale diensten kan dit van wezenlijk belang zijn om nog meer data te kunnen gebruiken voor een correcte analyse van toegankelijke gegevens. Werken in en met blockchain vraagt dus van de bedrijven nogal wat, ze moeten data vrijgeven aan een ander. Maar als dat waardevol kan zijn voor de gehele keten is dat juist alleen maar heel erg prettig. Binnen het onderwijs zijn er diverse blockchains in gebruik. Een docent maar ook een student kan gebruik maken van de aanwezige data om zo vele malen gemakkelijk data voor onderzoek te vinden of voor de lesstof te gebruiken.

Nu weer even terug naar onze praktijk. Data combineren om de markt inzichtelijk te maken is toch een nagenoeg ultieme droom. We hoeven het niet zelf te maken of te verzamelen maar anderen doen dat al voor ons. Gemak dient de mens.
Maar ook klimatologische gegevens vanuit kassen over de gehele wereld zijn essentieel. Zeker wanneer ze naast andere teeltgegevens gelegd kunnen worden ontstaat er een zeer breed beeld van de invloeden van klimaat op een plant en de groei van een plant.
Maar trek het ook even verder. Als we data zeer precies meten en kunnen interpreteren middels het verzamelen vanaf diverse plekken en op de juiste manier beoordelen kunnen wij vanuit Nederland een model ontwikkelen om zo in de drogere gebieden op zeer efficiënte manier planten te laten telen en daarmee een stukje extra inzicht geven aan het voedseltekort wat zal gaan ontstaan.

Kortom van data heb je eigenlijk nooit te veel, mits je er maar goed mee om kan gaan en het op de juiste manier zal gebruiken. Data analisten zullen ook een gouden baan hebben in de toekomst.
Laten we nu eens kijken wat er op dit moment allemaal al mogelijk is met de beschikbare data. Ook al is klein en weinig een goede start en idee waar we heen willen is essentieel.

Bos Social Business Ernst Jan Bos
Ernst Jan Bos
Bos Social Business


 

Bron: www.bossocialbusiness.nl
12-04-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen Kubo

Wat een onzin! Hoogtepunt (dieptepunt): "Eigenlijk kan je het redelijk eenvoudig vergelijken met het werken met OneDrive, Google Drive of Dropbox. Als je het goed gebruikt kunnen meerdere mensen gebruik maken van de data die jij daar hebt staan. Meerdere mensen kunnen het bewerken en gebruiken. Bij Blockchain wordt o.a. hetzelfde principe gebruikt. Jij kan binnen een blockchain data gebruiken van een ander bedrijf." Daarover gaat Blockchain niet! Blockchain is het digitaliseren van vertrouwen. (En dan op.je Twitter-Account @zeelandsocia durven schrijven; "Op het gebied van Blockchain is er nog wel wat in te halen. 60% van de bedrijven snapt het niet #kansen').

Dank voor deze reactie en de goede aanvulling. Blockchain gaat inderdaad veel verder. Ik ben zeker blij met de opmerking dat het ook gaat over het digitaliseren van vertrouwen. Dat is een principe wat hierbij erg belangrijk is. Data beschikbaar stellen voor een andere partij is iets wat je niet zo maar even doet. Daarvoor is inderdaad erg veel vertrouwen nodig. Ik heb alleen geprobeerd een erg simpel vergelijk te maken middels het benoemen van de cloud based opslaglocaties. Dat het niet hetzelfde is als Blockchain moge duidelijk zijn. Misschien is het goed om een volgende blog te wijten aan de diepere achtergrond en betekenis van Blockchain en de mogelijkheden die het heeft en kan bieden, zeker ook in de mooie sector sier- en groenteteelt. Ik sta zeker open om hier vanuit jouw kant aanvullen te krijgen zodat ik die ook kan gebruiken.

Je snapt het bog steeds niet! Vertrouwen is niet ‘nodig’; Blockchain is een manier om transacties vast te leggen: Blockchain IS dus vertrouwen, maar dan in digitale vorm (vandaar dat bijv digitaal geld gebruikmaakt van Blockchain). Met je vergelijk sla je dus totaal de plank mis. Google eens op Blockchain voor je er een blog over schrijft.

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS