zondag 18 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

Proef digitale vrachtbrief BeNeLux

Proef digitale vrachtbrief BeNeLux

Vanaf deze week hoeven transportbedrijven en hun opdrachtgevers in Nederland, België en Luxemburg voor hun transport onderling geen papieren vrachtbrieven meer te gebruiken. Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft, samen met haar Belgische en Luxemburgse collega’s, het startschot gegeven voor een proef met een digitale versie binnen de Benelux.

Tussen Frankrijk en Spanje is dit al langer toegestaan, en ook binnen de landsgrenzen van Nederland en Luxemburg, maar het is de eerste keer dat er vanuit Nederland internationaal transport plaatsvindt met een digitale in plaats van papieren vrachtbrief. Als deze proef over drie jaar succesvol blijkt, kan de digitale vrachtbrief, ook wel e-CMR genoemd, van Kopenhagen tot aan Sevilla worden gebruikt.

Jaarlijks worden er in Nederland alleen al zo’n veertig miljoen vrachtbrieven gebruikt. Met de overstap naar de digitale vrachtbrief besparen transportondernemers en hun opdrachtgevers alleen al in Nederland zo’n 180 miljoen euro per jaar. Bovendien wordt de kans op fouten minimaal. Dat een vrachtautochauffeur voor een verkeerd huisnummer staat door een typefout, komt dan nauwelijks meer voor en ook de leesbaarheid van handschriften is geen probleem meer.

Track & Trace
Opdrachtgever, ontvanger en transporteur kunnen via tracking & tracing hun zending volgen. Zo weet de supermarkt precies op welk moment de vrachtauto bij de ingang van het magazijn staat en kan die zorgen dat er op dat moment personeel klaarstaat om hem te lossen.

Data delen
De digitalisering van de vrachtbrief maakt ook het delen van data met andere partijen mogelijk en dat biedt kansen. Als de hulpdiensten bij de data kunnen, kan dat de veiligheid ten goede komen. Is een tankauto betrokken bij een ongeval en ligt de chauffeur bewusteloos in de cabine? Dan kunnen de hulpdiensten door het kenteken van de vrachtauto in te tikken meteen zien of er gevaarlijke stoffen in zitten.

 

bron: evofenedex

 


06-03-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS