dinsdag 20 augustus 2019
Top VvdM OZ Export via TFC FN TOP add

Meerderheid transportondernemers positief gestemd

Meerderheid transportondernemers positief gestemd

Voor 2018 verwacht het Economisch Bureau van ABN AMRO dat de wereldeconomie per saldo iets harder zal groeien dan in 2017. Zij voorzien wat meer economische groei in de VS en in de meeste opkomende economieën. Ook de Nederlandse economie zal naar verwachting in 2018 flink blijven groeien en deze kan profiteren van de sterke groei van de uitvoer. Dit is positief voor de Nederlandse transportondernemers.

De stemming van transportondernemers laat dan ook een stijgende lijn zien. Ondernemers die actief zijn in het vervoer van bouwmaterialen hebben op dit moment veel vertrouwen, zo meldt ABN AMRO. Het vertrouwen van ondernemers in het vervoer van containers, afvalstoffen en agrarische producten nam toe in het derde kwartaal en kwam voor alle drie de branches uit op 7,8. De overslag van containers in de Rotterdamse haven groeide in 2017 sterk; wat het hoge vertrouwen verklaart.

Omzetgroei in alle branches in eerste drie kwartalen van 2017
In het derde kwartaal van 2017 steeg de omzet van het vervoer over water het hardst. De omzet van bedrijven actief in de zee- en kustvaart en binnenvaartondernemers stegen met respectievelijk 6,2 en 7,1%. Dit zijn de best presterende branches binnen de transportsector. De omzet van opslagbedrijven, logistieke dienstverleners en goederen wegvervoerders liet ook een flinke stijging zien in het derde kwartaal.

De omzet van transportondernemers ontwikkelde zich positief in de eerste drie kwartalen van 2017. De goederen wegvervoerders liepen voor de troepen uit, met een groei van 6,4%. De binnenvaartondernemers volgden met een omzetgroei van 6,1% en ook de logistieke dienstverleners en ondernemers in de zee- en kustvaart lieten een flinke omzetgroei zien. Alleen de omzet van opslagbedrijven bleef met 2,9% wat achter.

Arbeidstekort hoog in wegvervoer en binnenvaart
Het arbeidstekort in de transportsector loopt steeds verder op. In het vierde kwartaal van 2017 gaf 20,5% van de transportondernemers aan dat zij een tekort aan werknemers hebben. Dit percentage is nog nooit zo hoog geweest. Het goederen wegvervoer en de binnenvaart hebben de grootste problemen. 27,4% van de wegvervoerders geeft aan dat zij een tekort aan werknemers hebben. Dit komt door de snelle groei van de Nederlandse economie. Ook binnenvaartondernemers geven steeds vaker aan dat zij moeite hebben om goed personeel te vinden. 15,3% van de binnenvaartondernemers hier moeite mee te hebben, minder dan in het derde kwartaal. De binnenvaart heeft naast economische groei ook te maken met vergrijzing.

Meer informatie is te vinden in de Stand van Transport van maart 2018.

abn amro transport

bron: ABN AMRO 


 

 


01-03-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS