dinsdag 20 augustus 2019
Top VvdM OZ Export via TFC FN TOP add

De vijf grootste uitdagingen van de logistiek teamleider

De vijf grootste uitdagingen van de logistiek teamleider

Teamleiders zijn veel bezig met het blussen van brandjes. Dit komt onder andere door de hoge werkdruk en het personeelstekort. Maar met welke uitdagingen heeft een teamleider nog meer mee te maken?

Veranderingen
De logistiek verandert, de wijze van opslag in magazijnen verandert en de werknemers veranderen continue. Om een magazijn draaiende te houden is meer nodig dan een stukje papier met wat krabbels voor orderpickers. De logistiek teamleider moet tegenwoordig met veel meer rekening houden. De komende weken zetten we een aantal artikelen online waarin we per keer één van de vijf meest voorkomende uitdagingen uitgebreid bespreken. Evofenedex zet deze vijf alvast kort voor je op een rij:

1. Werken in de waan van de dag
Door het logistieke personeelstekort en de hoge werkdruk staat de functie van de teamleider vooral in het teken van brandjes blussen. Als teamleider kun je meer van toegevoegde waarde zijn als je de regie pakt en vooruit kijkt. Hoe voorkom je dat je constant brandjes aan het blussen bent?

2. Invloed rest van de organisatie op de logistieke werkoperatie
Logistiek is sterk afhankelijk van de inspanningen en keuzes van andere afdelingen binnen de organisatie. Sales, Marketing, Inkoop hebben een grote invloed op de logistieke operatie terwijl ze dit zelf vaak niet eens weten. Veel teamleiders krijgen essentiële informatie laat door en hebben dan geen invloed meer op het voortraject. Door teamleider handvatten en voorbeelden te geven van het positief betrekken van de gehele organisatie bij het logistieke proces kunnen we de teamleider bewustwording laten creëren in het bedrijf waardoor dit de efficiëntie weer ten goede komt.

3. Veiligheid
Een verkeersplan, voldoende instructie voor medewerkers en inwerktraject voor flexkrachten zijn voorbeelden om het magazijn veiliger te maken. Minder ongevallen betekenen ook minder schadekosten en efficiënter proces. Met onder andere de Code Gezond en Veilig Magazijn en daarbij de hotspots kunnen teamleider handvatten en tips krijgen om de magazijnveiligheid op orde te krijgen en daarmee ook efficiënter te werken. Ongeveer 60 procent van de bedrijven heeft geen Risico Inventarisatie en – Evaluatie uitgevoerd, terwijl dit wettelijk verplicht is en het werk van de teamleider wel degelijk overzichtelijker maakt. Hoe maak je dit bespreekbaar in de organisatie?

4. Verbeterplannen
Als logistiek teamleider wil je elke dag bezig zijn met het verbeteren van het logistieke proces. Verbetering zorgen voor een efficiënter magazijn. Maak hoe kom je hier nog aan toe in de huidige werksituatie?

5. Leidinggeven: teamleider van de toekomst
Er is sprake van een enorme flexibilisering. Nog maar een aantal mensen zijn vast in dienst en een groot deel is flexibel en vaak met allerlei achtergronden. Daar moet je wel mee om kunnen gaan, net als het schakelen tussen de leiding en de werkvloer. De leiding wil naar links, maar de mensen op de werkvloer naar recht. Hoe pak je dat aan? Ben je als teamleider klaar voor de dag van morgen?

Wil je graag tips ontvangen over hoe je met deze uitdagingen om moet gaan als teamleider? Meld je dan aan voor de update via deze link. Je ontvangt dan de komende weken praktische tips en handvatten van evofenedex om jouw werk als teamleider makkelijker te maken.


 

Bron: www.evofenedex.nl
22-02-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS