vrijdag 27 november 2020
FN TOP add 2010TOP  Retail Solutions

Europa’s grootste teler van violen en geraniums stapt in smart farming

Europa’s grootste teler van violen en geraniums stapt in smart farming

Ze mogen zich al Europa’s grootste teler van viooltjes en geraniums noemen. De Twentse familie Kuipers stort zich nu op tomaten en sla, met smart farming. De bedrijfsnaam Emsflower van Bennie Kuipers en zijn twee zoons verwijst naar het Duitse Emsland, een dunbevolkt gebied net over de grens bij Oldenzaal. Aan de rand van het dorp Emsbüren beschikt de familie over een tuinbouwcomplex van bijna 70 hectare.

Hun onderneming, met een omzet van bijna €50 mln, is groot geworden dankzij de teelt van bloeiende perkplanten voor supermarkten. Een paar jaar geleden stapte Kuipers ook in de tomaten. Die teelt vindt plaats in dezelfde kassen waar in het voorjaar de primula’s en de viooltjes staan. Door die twee teelten slim te combineren, gebruikt het bedrijf de kassen en installaties optimaal.

Emsflower violen smart farming

Vader Bennie en zoon Tom Kuipers temidden van de planten in de kas. Foto: Cees Elzenga - fd.nl

Nu gaat Emsflower een volgende strategische stap zetten. De onderneming experimenteert met de teelt van sla, op water. Over een paar jaar wil het bedrijf grootschalig gaan telen in ultramoderne klimaatkamers, met ledverlichting. Vertical farming heet die innovatieve teeltwijze. Kuipers denkt de sla te kunnen afzetten via zijn bedrijf Emsland Gemüse. In Duitse supermarkten is veel vraag naar producten die in de regio geteeld zijn, zonder bestrijdingsmiddelen.

De beslissing van Kuipers om ook sla te gaan telen, past in een trend in agrarisch Nederland. Groentetelers maar ook handelsbedrijven krijgen van supermarkten en groentewinkels steeds meer vraag naar sla en kruiden die vers zijn, smaakvol en geteeld zijn zonder schadelijke stoffen.

De teelt van sla verplaatst zich geleidelijk van de volle grond naar de kas. En meer in het bijzonder naar gesloten klimaatkamers met led-verlichting. Bedrijven als Philips Lighting, veredelaars als Rijk Zwaan en ook de universiteit van Wageningen zijn betrokken bij diverse projecten.

Lees hier het volledige artikel

Bron: www.fd.nl
16-02-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS