maandag 20 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Greenpeace toont weer verboden middelen aan op bloemen

Greenpeace toont weer verboden middelen aan op bloemen

Na het onderzoek wat Greenpeace in december deed op kerstplanten, zijn nu ook Valentijnsboeketten onderzocht op verboden en bij-onvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen. Op zes van de twaalf boeketten heeft Greenpeace middelen aangetroffen die in de Nederlandse sierteelt verboden zijn.

Volgens de milieuorganisatie was de helft van deze boeketten met zekerheid samengesteld met Nederlandse bloemen. Naast aangetroffen verboden middelen bevatte driekwart van de boeketten residuen van bij-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

Greenpeace heeft voor het onderzoek begin januari romantische boeketten bij Topbloemen.nl, Fleurop, De Bloemist en Euro Florist. Bij elk van hen werd een bos rode rozen, een bos diverse gerbera’s en een gemengd boeket besteld. De bloemen werden onderzocht op residuen van 300 verschillende bestrijdingsmiddelen. Bij de twaalf bossen bloemen werden100 residuen van 43 verschillende stoffen aangetroffen.

De organisatie noemt het schokkend dat de Nederlandse sierteelt nog altijd illegale middelen lijkt te gebruiken.

'Dit is ernstig', zegt Gijs Kuneman, directeur van het landbouwadviesbureau CLM tegen de Volkskrant. 'Greenpeace heeft veel gif gevonden. De sector moet daar echt wat aan doen.' Ecotoxicoloog Ivo Roessink van Wageningen University & Research (WUR) vindt het vooral zorgelijk dat Greenpeace ook verboden middelen op de bloemen vond. 'Dat wekt de indruk dat in Nederland foute telers actief zijn.'

Illegaal middelengebruik keurt LTO Glaskracht Nederland af, zegt voorzitter Sjaak van der Tak. 'Maar uit dit onderzoek kan niet geconcludeerd worden dat Nederlandse sierbloementelers illegale middelen hebben toegepast.'

 


14-02-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS