zondag 20 januari 2019
Beekenkamp Deliflor Floranews TOP

Hivos en Power Flower Girls komen op voor Afrikaanse bloemenpluksters

Hivos en Power Flower Girls komen op voor Afrikaanse bloemenpluksters

Dat veel van de rozen die wij in Nederland in de winkel zien staan, niet uit Nederland komen weten we inmiddels wel. Een groot deel wordt geimporteerd uit landen als Kenia en Ethiopië en worden daar veelal geplukt door vrouwen. Volgens NGO Hivos praten we hier over tienduizenden vrouwen die voor dat werk geen leefbaar loon* ontvangen. Dit maakt volgens de organisatie dat er momenteel geen eerlijke prijs voor rozen wordt betaald. Hivos is een organisatie die aandacht vraagt voor arbeidsomstandigheden in landen waar werknemers minder beschermd zijn.

Hivos heeft laten berekenen dat per bosje van 10 rozen 13 cent nodig is om de Afrikaanse bloemenpluksters een leefbaar loon te kunnen betalen. 13 cent. "Als we die 13 cent verdelen over alle betrokken schakels in de keten van kwekers, handelaren, supermarkten en consumenten is dat maar een paar cent per schakel. Zo kan een kleine verandering een groot verschil maken. Volgens Hivos weten de meeste mensen nog altijd niet dat het bosje rozen dat ze in de supermarkt kopen meestal geen eerlijke prijs heeft. Daarom komt Hivos samen met de Afrikaanse vrouwenrapgroep Power Flower Girls op voor de rechten van Afrikaanse bloemenpluksters en start rondom Valentijnsdag de campagne ‘Small Change Big Deal’.

De campagne ‘Small Change Big Deal’ roept op tot een eerlijke deal, waarbij alle schakels samen die 13 cent opbrengen. "Alle schakels, dus zeker niet alleen de consument", benadrukt Hivos. Op de website smallchangebigdeal.nl kunnen bezoekers laten weten dat ze best bereid zijn om iets meer te betalen om daarmee de Afrikaanse pluksters te helpen.

Hivos vindt ook dat bloemenhandelaren en supermarkten een eerlijke prijs moeten betalen voor de bloemen die ze uit Afrika importeren, zodat de kweker zijn werknemers een hoger loon kan geven. 

‘Power Flower Girls’ is een stoere Afrikaanse vrouwenrapgroep die door middel van muziek strijdt voor leefbaar loon voor de bloemenpluksters. In het kader van de campagne brengen zij rondom Valentijnsdag hun videoclip ‘Small Change Big Deal’ uit. In deze videoclip halen zij verhaal bij de rozenteler, de veiling, de supermarkt en de consument. Met deze video, ludieke acties en live optredens in het land vragen de Power Flower Girls aandacht voor de lage lonen van de bloemenpluksters. 

*Een leefbaar loon een mensenrecht is uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. "Een leefbaar loon is een loon om het hoogst noodzakelijke voor jou en je familie te betalen. Deze primaire levensbehoeften zijn volgens internationale afspraken: voedzaam eten, water, onderdak, kleding, medische zorg, vervoer en onderwijs. Ook moet je er wat geld van kunnen sparen, als buffer voor onverwachte gebeurtenissen. Duidelijk is: het salaris dat Afrikaanse vrouwen krijgen voor het plukken van onze bloemen, komt zelfs niet in de buurt van zo'n leefbaar loon. Met alle gevolgen van dien."

 

Bron: www.Hivos.org
Leandra de Boef | 13-02-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS