dinsdag 16 oktober 2018
Top FN Top Banner VvdM Deliflor oktober

Lierse kwekers werken samen aan transitie naar duurzame warmte

Lierse kwekers werken samen aan transitie naar duurzame warmte

Kwekers in de Kralingerpolder in De Lier hebben de handen ineen geslagen en gaan gezamenlijk aan de slag om de 117 hectare glastuinbouw in het gebied te voorzien van duurzame warmte tegen een concurrerende prijs. De transitie van fossiele energie naar duurzame warmte om daarmee de CO2 footprint te verlagen is actueler dan ooit met de Groninger gas problemen. Maar dat is het niet alleen. Ook de glastuinbouwondernemers zelf willen duurzame groente, bloemen en planten op de markt brengen en toewerken naar een klimaat neutrale sector.


Foto Bestuur Warmte Cooperatie Kralingerpolder: van links naar rechts: Marcel van den Berg (Kwekerij van den Berg), Willem van der Voort (Levoplant), Jacco Besuijen (Prominent), Patrick Dekker (Lans) en Mirjam Boekestijn (Westlandpeppers)

De kwekers verenigen zich in de Warmte Coöperatie Kralingerpolder. In haar allereerste Algemene Leden Vergadering, gehouden op donderdag 1 februari, zijn de visie, doelstellingen en plannen voor de toekomst gepresenteerd. Duurzame warmte, in de vorm van aardwarmte, biomassa of restwarmte, en voldoende externe CO2, die beiden continue en tegen een concurrerende prijs beschikbaar zijn voor de aangesloten bedrijven is het streven. Het komende halfjaar gaat de coöperatie voortvarend en enthousiast aan de slag om de mogelijkheden van een warmtenet in Kralingerpolder te onderzoeken. Hierbij hebben zij contact met, en volgen ze de ontwikkelingen bij, andere warmtecoöperaties en -projecten in het Westland en daarbuiten op de voet. Koppeling van de diverse duurzame warmtevoorzieningen in het Westland tot één warmtesysteem wordt gezamenlijk met de andere warmteclusters opgepakt.

LTO Glaskracht Nederland en Energie Transitie Partners BV (ETP) ondersteunen het proces en de werkzaamheden. Versterking en versnelling van de energietransitie in de Nederlandse glastuinbouw sector is één van LTO Glaskracht’s doelstellingen. ETP is een gezamenlijke onderneming van HVC en Capturam. Dit bedrijf is opgericht om oplossingen te bieden voor de verduurzaming van de energievoorziening voor de glastuinbouw. ETP richt zich vooral op geothermieprojecten, maar onderzoekt ook alternatieve warmtebronnen zoals industriële restwarmte, biomassa en warmte uit verwerking van afvalstromen. Samenwerking met de glastuinbouwondernemers staat hierbij hoog in het vaandel. Naar gelang hun behoefte kunnen zij in verschillende rollen deelnemen in de projecten: als klant, participant of eigenaar.
 


13-02-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Fotokast tussen


Overig nieuws2018 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS